IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - жълт семафор за регулираните енергийни пазари

Страната разполага с опции да намали подобни увеличения на цената на тока - енергийна борса и по-голям внос от съседи

09:33 | 27.02.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди българи получиха значително по-високи сметки за ток. Снимка: Ройтерс

Уличните протести в България, които избухнаха заради цените на електричеството, илюстрират проблемите с прилагания регулативен подход, към който няколко страни от Европейския съюз се подготвят да направят отстъпление от напълно либерализираните пазари.

Протестиращите недоволстват от непрозрачния начин, по който се определят цените на енергията в България. Под въпрос е поставена логиката зад рязкото увеличение на цените на тока за домакинствата, докато въглищата поевтиняват, а енергийните компании се опитват да увеличават печалбите си, пише в свой анализ по темата Джерард Уин, пазарен анализатор на Ройтерс.

През миналия ноември Европейската комисия съобщи, че пазарите на ток и газ в България са с най-ниското в ЕС доверие и цялостно удовлетворение на потребителите.

Изглежда, че България е раздавала и прекалено щедро разрешителни за соларни инсталации - проблем, в който много европейски държави се намесиха твърде демонстративно, а Германия, например, се опитва да защити потребителите от постоянно покачващите се цени.

Но българските протести са най-вече предупреждение срещу регулираните енергийни пазари, на които двустранните и договаряни тарифи за енергията от изкопаеми горива изглежда предлагат голямо несъответствие между цена и качество.

Три от четирите големи ТЕЦ-а на въглища в страната в момента печелят повече от продажби на енергия, отколкото техните конкуренти от либерализираните пазари на едро в Скандинавия и Централна Европа.

Великобритания, Германия и други страни от ЕС обмислят да представят план за определяне на бъдещия капацитет за производство на енергия според предвижданите аукциони или двустранни договори с енергийните компании. А това вече е частично отстъпление от принципите на либерализираните пазари, пише още Уин.

Подобно централно планиране има за цел да отговори на притесненията за недостиг на капацитет и прекъсвания на тока, но също така носи риск от действително обезщетяване на производителите на енергия, или поне създаване на впечатление, че им се плаща някакъв вид компенсация.

Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Ето ти една гледна точка за Маришките въглища. Ако целия маришки басейн, ползван за добив на въглища и к`во ли не, беше "кър" засят с царевица-примерно/вода бол даже на две педи/, и тази царевица изнесем в Африка-примерно/може и другаде/срещу антрацитни въглища/по-калорични, както и сам казваш/, ще има и паричка и природа.Съобразено с регламента на ЕО разбира се. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Най-голямата мина в България е Мини Марица изток. В нея се добиват легнитни, слабокалорични въглища.С тези въглища се захранват 4 централи и единствената у нас Брикетна фабрика. Токът от тези въглища, които са единственият ни местен, сериозен, енергиен ресурс дава повече от половината нужна енергия в страната. Само едно облаче да мине или вятъра да утихне и ВЕИ-тата спират, единствените, които могат да дадат постоянен ток с нужните за страната количества са АЕЦ Козлодуй и Маришките централи. При либерализация на енергийния пазар, ще се купува напролет евтин ток, но през зимата, произведения у нас ще бъде по-евтин от вносния.Централите обаче не са хотели на морето, които да работят само сезонно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
За да се национализира целия сектор, както ти предлагаш, ще трябва да се плати /изкупи/ на всички изградили ВЕИ у нас - това са няколко милиарда инвестици, да се изкупят и американските централи още няколко милиарда, ЕРП-тата и т.н. Другият вариант е Кубинския, но на мен не ми звучи сериозно.От друга страна предлаганата либерализация на пазара с купуването на ток от вън, може да доведе до фалити на най-големите държавни енергийни фирми с последващ тежък социален ефект и хиляди протестиращи миньори и енергитици. Проблемът е, че например в Сърбия емат много ВЕЦ-ве и действително на пролет, когато се топят снеговете, те произвеждат евтина енергия и имат и за износ.Ако примерно ЕРП-тата купят тази енергия, то тогава миксът ще поевтинее, но това ще е за сметка на БГдружествата, които ще трябва да не работят. Един от изходите е НЕК да фалира, всички предишни договори да се обявят за нищожни и да започне разумно предоговаряне между всички в енергетиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз искам да видя цената на вноса. Вече е доказано, че сърбите плащат в пъти по-ниски цени и дори получават отстъпки до 20% ако плащат редовно сметките си. Искам да внасяме от Сърбия на тези цени. Освен това искам да питам тея мини, миньори копаят въглища с единствената цел да ги правим на ток ли?? Ако е така това е гати абсурда. За въглищата може да има доста приложения, така, че ако спрем да им купуваме скъпия ток не вярвам да спрат да ги копаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
trendline
преди 11 години
Целия сектор в енергетиката до електромерите на хората се одържавява (реприватизира). Не се допускат никакви частни субекти (подизпълнители) за източване към партийни фирми. Държавата няма как да краде от себе си.Пускат се блокове 3-4 на Козлодуй. Балансиран микс от ТЕЦ-ве и ВЕИ , като крайната цена ще слезе с 30-40%. Сегашната система "приватизиране на печалбите, национализиране на загубите (чрез НЕК)", ще продължи да влошава състоянието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още