IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla сключи сделка за доставка на литий с още една австралийска компания

Core Lithium ще доставя сподумен на американския концерн в продължение на четири години, стартирайки от втората половина на 2023 г.

15:11 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anita Pouchard Serra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Австралийската миннодобивна компания Core Lithium сключи споразумение с американския електромобилен концерн Tesla Inc. за доставка на литий, който се използва за производството на батерии, които задвижват превозните средства на производителя, съобщава Ройтерс.

Сделката отразява нарастващото търсене на метали за батерии като литий, никел и кобалт поради експоненциалното нарастване на продажбите на електрически превозни средства в световен мащаб. 

Core Lithium заяви, че ще доставя на Tesla до 110 хил. метрични тона сподумен, руда с висока концентрация на литий, от своя водещ проект Finniss в Северна Австралия. Договорът е за четири години.

Началото на добива на литий от проекта Finniss е насрочено за четвъртото тримесечие на 2022 г., а доставките за Tesla се очаква да започнат през втората половина на 2023 г.

През октомври Core Lithium осигури одобрението на китайските регулатори за доставка на суровината, използвана за производството на батерии за електромобили, за Ganfeng Lithium, един от най-големите производители на литиеви химикали в света.

Tesla, най-ценният автомобилен производител в света, подписа подобни сделки с австралийските Liontown Resources и Syrah Resources през последните няколко месеца, докато автомобилните производители в световен мащаб се надпреварват да осигурят доставки на компоненти, използвани при производството на електромобили.

През 2020 г. Tesla разкри, че възнамерява да добива литий чрез нова технология. Според ръководителя на концерна Илон Мъск Tesla се фокусира върху разработването на метод за извличане на метала с помощта на натриев хлорид, или готварска сол, вместо чрез по-скъпи химически реагенти. Досега никоя друга мина не използва този начин на добив. Решението на автомобилната компания да произвежда свои клетки за батерии и да навлезе в производството на литиево-йонни батерии и свързаните с тях суровини има за цел да добави вътрешен капацитет наред със сделките с външни доставчици, тъй като търсенето на електрически превозни средства нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още