IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП и нотариусите ще проверяват достоверността на пълномощните за сделки с коли

Достъпът до информацията ще става чрез единната информационна система на нотариусите „Единство“

15:31 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автентичността на пълномощните за сделки с моторни превозни средства (МПС) и тези за представителство пред Националната агенция по приходите (НАП) ще се проверява през единната информационна система на нотариусите „Единство“, съобщава Министерството на правосъдието. По този начин ще могат да се избегнат злоупотреби с документацията.

Нововъведенията са част от допълненията, предложени от правосъдното министерство в Наредбата за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, които бяха обнародвани в Държавен вестник.

Измененията ще дадат възможност за потвърждаване на автентичността на представените пълномощни, като по този начин ще се възпрепятства възможността за извършване на документни измами, изтъкват от министерството.

В информационна система на нотариусите „Единство“ ще се включва информация за пълномощни за извършване на действия на разпореждане с МПС. Там ще се вписват и документите с нотариално удостоверени подписи, с които се оттеглят такива пълномощни. Това се явява естествено продължение на включената информация от договорите за прехвърляне на собствеността на МПС, като по този начин се постига по-голяма правна сигурност и стабилност в гражданския оборот.

Справката за автентичност на пълномощно за извършване на действия пред НАП в същото време ще даде възможност за предотвратяване на данъчни правонарушения, особено тези, свързани с неправомерно възстановяване на данъка върху добавената стойност (ДДС), чрез документни измами за получаване на данъчен кредит.

През 2021 г. Агенция „Митници“ разкри опит за избягване на мита и плащане на ДДС при внос на автомобили. Ведомството установи 20 случая, при които са избегнати данъци за 220 хил. лв. Голяма част от колите, внесени в България, са описани като катастрофирали, повредени, дефектирали, наводнени, ударени от градушка и с механични проблеми, които може да бъдат доказани единствено чрез техническа проверка. В други случаи, при митническото оформление се прилагат снимки на катастрофирали коли, като в крайна сметка става ясно, че внесените коли са други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още