IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионите, произвеждащи автомобили, трябва да получат по-голяма подкрепа от ЕС

Правилата за национално субсидиране на индустрията трябва да бъдат облекчени, ако ЕС иска да запази производството на своя територия, изтъква германски политик

19:20 | 16.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като преходът към електрически превозни средства значително променя структурата на заетостта в автомобилната индустрия, регионите с развито автомобилостроене трябва да бъдат подкрепени с пари от Европейския съюз (ЕС), изтъква министърът на икономиката на германската провинция Саксония-Анхалт Свен Шулце в интервю за Euractiv.

Преходът към неутрална по отношение на климата икономика означава промени за работниците в много отрасли. За постепенното спиране на въглищата ЕС създаде специален фонд за подпомагане на засегнатите региони за „справедлив преход“.

Автомобилната индустрия също ще претърпи драстични промени поради политиките на ЕС в областта на климата, като например забраната за продажба на нови дизелови и бензинови автомобили от 2035 г. Като такъв Фондът за справедлив преход трябва да бъде разширен до региони, които имат силно развит автомобилен сектор, изтъква Шулце.

„ЕС определя тези правила“, посочва икономическият министър на германската провинция, имайки предвид политики като стандартите за въглеродните емисии при автомобилите, които принуждават производителите бързо да преминат към производство на електрически превозни средства. Това принуждава много доставчици на части също да се преориентират далеч от двигателя с вътрешно горене.

„И бих казал, че според принципа „който поръчва, плаща“, Брюксел също трябва да каже, че трябва да помогне на някои региони, не всеки регион, но някои региони в случай на съмнение, както беше в случая със Фонда за справедлив преход“, добавя Шулце.

Доклад, изготвен от Шулце, беше приет от Европейския комитет на регионите (КР), асамблеята на местните и регионалните власти на ЕС, в сряда (11 октомври), който също призовава за подкрепа за автомобилните региони в рамките на кохезионната политика на ЕС.

Не само в енергийния сектор ще се наблюдават промени в заетостта, но „множество индустриални преходи са в ход по едно и също време“, подчертава докладът. Следователно наследникът на Фонда за справедлив преход трябва да бъде „отворен към други сектори“, като например автомобилния, през следващия период на финансиране, който започва през 2027 г.

Тъй като ЕС гледа към разширяване чрез приемане на нови страни членки, неговите кохезионни фондове, основните инструменти за подпомагане на по-бедните региони да се конкурират с по-богатите, се очаква да бъдат подложени на нарастващ натиск – с представители на богатите региони, които се страхуват от рискове за тяхното финансиране.

„Имаме успешна политика на сближаване, но тя ще трябва да се погрижи и за други задачи в бъдеще“, казва Шулце, добавяйки: „И това също е предизвикателството за бъдещето: или имаме нужда от повече пари от страните членки, това би била една от възможностите, или трябва да разпределим парите от Брюксел по различен начин“.

Облекчаване на правилата за националните субсидии

Освен финансирането, идващо от равнище на ЕС, Шулце също така би искал правилата да бъдат облекчени за субсидиите, идващи от национално ниво, които са предмет на правилата на ЕС за държавна помощ.

„Трябва също така да внимаваме за правилата за държавна помощ, за да не си налагаме ограничения, които в крайна сметка облагодетелстват конкуренти в Китай или САЩ“, предупреждава Шулце.

Правилата за държавна помощ бяха временно смекчени като реакция на шока при цените на енергията в ЕС, както и заради чуждестранните програми за субсидиране като Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA), който доведе до увеличение на субсидиите особено в богати страни като Германия и Франция .

Германската провинция Саксония-Анхалт също наскоро се възползва от решението на Германия да субсидира нова фабрика за чипове от американския гигант Intel в Магдебург, като помощта беше предоставена съгласно Европейския законодателен акт за интегралните схеми , който позволява повече субсидии от първоначално заложените.

„Ако погледнем индустрията за чипове, ако погледнем индустрията за батерии или сектора за соларни панели, например, случаят е, че тези продукти са по-евтини за производство в много региони по света“, изтъква Шулце. Поради това Европа трябва да позволи национално финансиране, за да запази или разположи производството в своите граници, добавя той.

Повече подкрепа за богатите региони?

Остават обаче споровете колко пари на национално ниво ще са необходими за трансформацията на автомобилната индустрия.

„Не съм привърженик на субсидиите“, споделя Йозеф Фрей, депутат от партията на Зелените в парламента на германската провинция Баден-Вюртемберг, където автомобилната индустрия има богата история.

Що се отнася до прехода към електрическа мобилност, автомобилните компании трябва „първо да се съберат и да започнат да мислят за това, а не с очакването, че ЕС или който и да е друг трябва да ме субсидира“, добавя Фрей, който също е член на Комитетът на регионите.

Той призова и за повече спокойствие по отношение на прехода на автомобилния сектор.

„Вярвам, че времето работи в наша полза, защото поне в нашия автомобилен регион има огромен недостиг на квалифицирани работници, така че не се страхувам, че хората ще бъдат оставени на улицата“, посочва Фрей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 6 месеца
До: khao ... ами не , по-скоро , регионите дето не произвеждат толкова много добавена стойност , ще получават по-малко . те по подразбиране са бенефициенти . докато тези дето са донори по подразбиране , ще станат по-малко донори ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 месеца
хаха... и е редно парите да бъдат събрани от регионите дето не произвеждат нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още