IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценителите на имоти в търсене на стандарти и прозрачност на пазара

Уеднаквяването на стандартите ще премахне някои рискове от пазара, коментираха експерти по време на първата RICS конференция в България

16:52 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Оценителите на имоти в търсене на стандарти и прозрачност на пазара

„Понякога забравяме колко отговорна е нашата роля на оценители на имоти. Защо сме важни за обществото?“. С тези думи Бен Елдър, глобален директор „Оценки“ в  RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors – британския Кралски институт на лицензираните консултанти по недвижими имоти), откри първата RICS конференция в България „Оценки и инвестиции в недвижими имоти". И веднага представи няколко цифри в отговор на въпроса си. 

Между 60 и 75% от богатството на всяка една държава са под формата на земя и имоти. Около 60% от всички използвани материали са в строителството, 60% от енергията отиват за отопление и обслужване на сгради, а 40% от въглеродните емисии идват от сградите...

Елдър обобщи три важни аспекта от работата на оценителите като „трите R” (responsibility, regulation, risk – отговорност, регулация, риск) и подчерта, че ако самите оценители не въведат регулация в оценяването на имоти, държавата ще го направи вместо тях. Според него това ще доведе до по-слаба система.

В много страни има локални стандарти за оценяване на имоти. Те не са грешни, просто трябва да се търси последователност, отбеляза Елдър. Той обясни, че международните стандарти за оценяване (IVS) са препоръчителни, но не и задължителни. Рано или късно обаче те ще придобиват все по-задължителен характер, прогнозира експертът.

По думите му друг проблем са различните стандарти в измерването на площите.

Ако успеем да уеднаквим стандартите, ще повишим продуктивността и ще премахнем някои рискове, коментира Елдър. А всеки оценител знае, че като се намали рискът, се повишава стойността, допълни той.

„Където и да отида по света, хората казват: „Ние сме различни, международните стандарти за оценяване няма да работят у нас“. Всъщност поне 80% от стандартите ще работят, трябва да се синхронизират останалите 20%, каза още Елдър.

В други страни конкуренти на България стандартите на RICS са утвърдени. Приемането им в България ще повиши привлекателността на пазара на имоти за чуждестранните инвеститори, смята Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания Forton.

Това мнение споделя и Ваня Асенова, старши мениджър “Консултантски услуги“ за Югоизточна Европа в PwC и председател на УС на Камарата на професионалните оценители. На пазар като българския с висок брой незавършени проекти и ниска запълняемост на площите прилагането на стандарти би засилило доверието в сектора и ще увеличи инвестициите, коментира тя.

По думите ѝ важен въпрос при изготвянето на оценка е каква е нейната цел, защото това определя какъв подход да се използва. Асенова сподели, че тя конкретно ползва предимно пазарен подход и приходен подход. Пазарният подход (при който се прави сравнение с т. нар. пазарни аналози) се счита за един от най-надеждните, защото отразява очакванията на пазара, но липсва качествена информация. Затова той трябва да бъде използван в комбинация с други методи – например приходния – т.е. един актив струва толкова, колкото ползи може да генерира за своите собственици, допълни тя.

Анализът на най-добрата употреба на даден имот и нейни алтернативи максимизират пазарната стойност на актива, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton. Той даде пример с имот с разрешително за строеж на търговска сграда, чийто анализ е показал, че няма да бъде успешен. Анализ на алтернативна употреба като т. нар. биг бокс (търговски формат с огромна площ и разнообразие от продукти) обаче е дал положителна оценка.

Според Небоиша Нешованович, директор „Оценки“ за Югоизточна Европа в Jones Lang LaSalle, въпросът е кои стандарти биха били най-подходящи в Югоизточна Европа. Международните стандарти са разработени за развитите пазари, докато нашите са развиващи се и напълно различни, коментира той. На първо място, няма достатъчно информация за пазарите в Югоизточна Европа, те са непрозрачни. На второ място са динамичните правни системи в региона, които се променят с цел да се хармонизират с европейското законодателство, но същевременно в тях остават стари проблеми, допълни той.

Нешованович даде пример с незаконните сгради в Сърбия. Във Великобритания няма такива, затова не са предвидени напътствия в стандартите как да се процедира с такива имоти.

Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и "Феърплей пропъртис"АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още