IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са скептични: WeWork се препъва преди IPO-то

Първоначалната оценка при първичното публично предлагане може да падне под 20 млрд. долара, твърди WSJ

08:33 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Но за инвеститорите и анализаторите на Wall Street този въпрос е от съществено значение. „Тук се срещат две различни култури", казва пред Handelsblatt Дан Морган, портфолио мениджър на фонда Synovus. „Дори ако една компания отчете загуби по време на IPO-то, за инвеститорите е важно да намерят път към рентабилност“. Това обаче засега липсва.

Uber отчете загуба от 5 милиарда долара през второто тримесечие, най-голямата в историята на компанията, основана през 2009 г.

Проучване на Goldman Sachs показва, че от 2010 г. насам борсовите новаци изпитват сериозни трудности. През първите три години те се представят средно с 28 процента по-слабо от индекса Russell 3000, който включва 3000 най-ценни американски компании. Малцина са изпреварили пазара, изтъква анализаторът на Goldman Дейвид Костин. 

Акционерите обичат да си спомнят това. Всеки иска да хване следващия Amazon, а не новия Groupon или Blue Apron.

За настоящото поколение еднорози анализаторът Костин показва следната подкрепа за решения: Компаниите с ръст на продажбите над 20 процента годишно се представят по-добре. Доказаната печалба не играе никаква роля през първата година след IPO-то.

През втората и третата година обаче за всяка една компания с IPO след 2000 г. печалбата беше ключов фактор за надминаването на индекса. Uber, Lyft, Slack и WeWork обаче предупредиха, че това може да не е така при тях.

В WeWork много въпроси остават отворени. Рет Уолъс, ръководител на нюйоркската компания за анализи Triton, нарече показаните на 380 страници данни „шедьовър на объркването“, тъй като не били съвместими с общите модели за анализ. Важни данни, които били важни за оценяването на шансовете ни за успех, са били прикрити, смята той

Скот Галоуей, професор в Нюйоркския университет, също счита преценката от 20 милиарда долара твърде висока и се позовава на европейския конкурент на WeWork IWG, който е листнат на Лондонската фондова борса и има пазарна стойност от 4,5 милиарда долара. „Не очаквам IPO-то да се проведе по план", казва Галоуей.

Това би поставило Нойман пред нови проблеми с финансирането. WeWork е договорил общо 6 милиарда долара кредитни линии с банките си, но само ако компанията набере поне 3 милиарда долара при първичното публично предлагане.

Нойман отлетя за Япония през миналата седмица, за да обсъди следващите стъпки с ръководителя на Softbank Масайоши Сон, един от най-големите инвеститори, съобщи Wall Street Journal в четвъртък. 40-годишният Нойман, който вече получи 700 милиона долара от продажбата и заемането на свои акции, е обсъдил със Сон и възможността за допълнителна парична инжекция, ако IPO-то бъде отменено, твърди WSJ.

Сон е в особено трудно положение. Softbank инвестира 3 милиарда долара в WeWork в края на 2018 г., което удвои оценката на компанията от 20 млрд. на 42 млрд. долара. С още 2 млрд. долара инвестиции през януари оценката нарасна до 47 милиарда долара. Ако WeWork сега направи сериозни съкращения на IPO-то, Softbank трябва да очаква - на хартия - загуби.

Освен това акциите на инвеститорите ще бъдат намалени, ако WeWork трябва да харчи значително повече, за да набере 3 милиарда долара, както е планирано. Ако началото на търговията бъде отложено, Сон може поне да настоява за по-добри условия за другата парична инжекция.

„Ако инвеститорите добавят още пари, тогава това се случва класически при условия, които компенсират част от загубите“, казва рисков капиталист от Силициевата долина. Softbank също така е договорила клауза за разваляне, както е посочено в борсовия проспект. Съответно Групата получава допълнителни девет процента от акциите, за да противодейства на разводняването на акциите.

Лошото настроение може да попречи на други стартиращи фирми да станат публични. Например Palantir може да отложи своето IPO, планирано за 2020 г., с две до три години, съобщава Bloomberg. Стартъпът, който разработи облачен софтуер за анализ на данни, предимно за правителството и властите на САЩ, се счита за горещ кандидат за фондовите пазари.

Но сега компанията, основана от звездата инвеститор Питър Тил, отново търси частни инвеститори с приблизителна оценка 20 милиарда долара. В обозримо бъдеще Palantir също изглежда няма да излезе на печалба и чрез нови кръгове финансиране иска да предотврати възможността да се превърне в следващия провал на фондовите борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още