IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е склонил на сделката за Twitter с „първоначалната“ цена от 44 млрд. долара

Споразумение би позволило на социалната мрежа и на милиардера да предотвратят съдебен процес с високи залози 

20:00 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск е предложил да приключи сделката си за 44 млрд. долара за закупуване на Twitter Inc. при условията, с които първоначално се е съгласил, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознат с въпроса, което е неочакван обрат, който може да позволи на двете страни да предотвратят съдебен процес с високи залози, който трябва да започне скоро.

Адвокатите на милиардера са съобщили предложението на адвокатите на Twitter в понеделник и са подали поверителен документ в съда на щата Делауеър преди извънредното изслушване по въпроса, насрочено за вторник, кава източникът.

Предложението на Мъск да се спазят първоначалните условия на сделката означава, че Twitter е изправен пред бъдеще под ръководството на меркантилен милиардер, който в продължение на месеци публично критикуваше управлението на Twitter и поставяше под въпрос стойността му. Това също така означава, че твърденията му - например за това колко от потребителите на Twitter са ботове - вероятно няма да бъдат проверени в съдебна зала. 

От месеци Мъск се опитваше да се откаже от договора си за придобиване на Twitter, подписан през април. Мъск започна да показва признаци на съжаление малко след обявяването на сделката, твърдейки, че Twitter го е подвел относно размера на потребителската си база и разпространението на автоматични акаунти, известни като ботове.

Ако Twitter приеме предложението, няма да се наложи двете страни да продължат петдневния съдебен процес без съдебно жури, насрочен за 17 октомври. Няма гаранции, че те ще постигнат споразумение и съдебният процес все още може да продължи по план.

Мъск официално се отказа от споразумението през юли и Twitter го съди в съд на Делауеър, за да го принуди да продължи с покупката. Съдебният процес е насрочен за 17 октомври. В продължение на седмици, предшестващи този сблъсък, адвокатите и на двете страни изстрелваха един към друг канонади от призовки, целящи да извлекат свидетелски показания и доказателства. 

Страната на Мъск трябваше да докаже, че Twitter е нарушил условията на сделката. Twitter твърди, че Мъск е използвал проблема с ботовете като претекст, за да се откаже от сделката, която вече не е считал за икономически изгодна.

Самият Мъск трябваше да бъде разпитан по-късно тази седмица като част от подготовката за процеса.

Според един от запознатите юридическият екип на Мъск е усещал, че делото не върви добре, тъй като съдия Катлийн Сейнт Джей Маккормик многократно е заставала на страната на Twitter в решенията, постановени в досъдебното производство. Дори и след късната поява на информатор за Twitter, който твърди, че ръководството не е било информирано по въпроси, свързани със сигурността и ботовете, е имало опасения, че страната на Мъск няма да може да докаже съществен неблагоприятен ефект - правният стандарт, необходим за прекратяване на договора.

Акционерите на Twitter гласуваха на 13 септември за приемане на офертата за изкупуване във вида, в който я представи Мъск. Тогава компанията заяви, че 98,6% от подадените гласове са били в полза на сделката. Според двама души, запознати с решението му, Мъск, най-големият акционер на Twitter, изобщо не е гласувал. Мъск притежаваше почти 10% от Twitter - повече от 73 милиона акции - когато се съгласи да придобие компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още