IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Apple се опитва да запази работните места в концерна 

Оперативните разходи на концерна през празничното тримесечие са доста под прогнозите на компанията

10:51 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Магазин на Apple в Мексико Сити. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg
Магазин на Apple в Мексико Сити. Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Дори в условията на нестабилна икономика Apple Inc. прави всичко възможно, за да избегне съкращаването на служители. Няма значение, че повечето от големите ѝ технологични конкуренти вече са съкратили работни места - Apple трудно би могла да оправдае подобна стъпка.

В края на краищата тя все още е много по-печеливша от всяка друга технологична компания, като само през последното тримесечие е спечелила 30 млрд. долара. Apple разполага с парични средства в размер на 165 млрд. долара и има репутация на стабилен концерн, която трябва да защитава, коментира Bloomberg. 

В допълнение към тези фактори Apple има инерция в момента: акциите на компанията са поскъпнали с около 20% досега през тази година. А само след три месеца се очаква ръководството да представи нови очила за смесена реалност и операционна система - платформа, която компанията се надява да я подготви за епохата след iPhone.

Всичко това означава, че съкращенията в Apple ще бъдат много по-вредни за духа и настроенията в компанията и общественото мнение, отколкото неотдавнашните съкращения в Meta Platforms Inc., Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. 

Освен това за топ ръководители на Apple се смята, че са сред най-добрите в тактическо отношение в бранша. Уволненията биха били сигнал, че те са направили стратегическа грешка или че световната икономика е в още по-лошо състояние, отколкото хората са се опасявали. И в двата случая това може да предизвика вълни в различни отрасли и икономики. 

За разлика от евентуални масови съкращения в Apple, едва ли някой би бил страшно изненадан от сътресенията при конкурентите на концерна. Повечето от тези компании започнаха да наемат служители по време на пандемията - нещо, което Apple до голяма степен избегна. Meta прегърна метавселената, като похарчи милиарди за визия, която все още не се е изплатила. Amazon, Microsoft и Google също навлязоха на несигурни пазари, които бяха извън техните основни.

В интерес на истината, други фактори бяха извън техния контрол, като например рязкото покачване на лихвените проценти, валутните колебания и войната в Украйна - да не говорим за продължителната пандемия.

Apple също понесе удар. Продажбите спаднаха с 5% през последното тримесечие и се очаква да намалеят с подобна стойност и през настоящия период. Но тя е в по-добра позиция да преодолее спада.

Въпреки това компанията все още се опитва да ограничи разходите си и да направи дейността си по-ефективна - процес, който започна миналото лято, по-рано от усилията за затягане на коланите в много други големи компании.

Ето какво е направила Apple досега, за да избегне съкращенията: 

Компанията отлага изплащането на бонуси на корпоративните екипи, които преди това получаваха възнаграждения два пъти годишно. Сега тези екипи ще получат целия си бонус през октомври, което съвпада с графика на повечето конкуренти. Макар че Apple вече е включила тези пари в своите отчети, тя може да ги задържи в наличност малко по-дълго.

Някои проекти, включително за нови домашни устройства като HomePod с екран, бяха отложени най-рано за следващата година. Това позволява на Apple да разпредели бюджета си за научноизследователска и развойна дейност за по-належащи проекти.

Компанията ограничи бюджетите на няколко екипа и сега изисква одобрението на старши вицепрезидента за повече разходи по тях.

Apple напълно преустанови наемането на служители в някои екипи и силно ограничи наемането на служители в други.

Когато някои хора напуснат позициите си, Apple запазва тези длъжности свободни, вместо да ги попълва.

В някои случаи Apple ограничава възможността на служителите - както в корпоративния сектор, така и в търговията на дребно - да се прехвърлят в други отдели или магазини, което обикновено е свързано с разходи. 

Миналата година Apple уволни много от служителите си по подбор на персонал на договорни отношения (служители на непълен работен ден). През последните седмици тя също така тихомълком съкрати служители на договори при поддоставчици, които бяха назначени в инженерни екипи и други групи.

Бюджетите за пътувания бяха значително намалени, а пътуванията вече изискват одобрението на висшите ръководители. За някои отдели пътуванията бяха напълно преустановени в обозримо бъдеще, освен по критични за бизнеса причини.

Ръководителите са станали толкова строги, колкото никога досега, по отношение на присъствието в офиса - от служителите обикновено се очаква да идват във вторник, сряда и четвъртък - и някои работници смятат, че това е предвестник на уволнението на служители, които не отговарят на това изискване. 

В сферата на търговията на дребно Apple следи по-отблизо присъствието на работа и работното време и това също предизвиква безпокойство. В някои случаи служителите се опасяват, че могат да бъдат уволнени, ако не успеят да достигнат определен брой часове. Някои служители също така смятат, че Apple предприема по-строги мерки, за да накара служителите да напуснат и така компанията да икономиса средства.

Служители в търговията на дребно също така казват, че в някои случаи, ако колеги се обадят, че са болни или отсъстват по други причини, Apple не замества часовете им. Компанията също така се отървава от „специалните болнични" за времето, пропуснато поради Covid, като изисква от служителите да използват нормалните болнични вместо това - или да не получат заплащане.

Макар че някои от тези действия са били неприятни за редовите служители на Apple, те са очевидно по-леки в сравнение с предприетите от много други компании. През последните месеци най-големите конкуренти на Apple са съкратили общо над 50 хил. души. Това се равнява на почти половината от общите служители на Apple. 

Досега стъпките на Apple дават резултат: нейните оперативни разходи през празничното тримесечие са доста под прогнозите на компанията. Освен това тя очаква ръстът на тези разходи да се забави значително през настоящия период в сравнение с година по-рано.  

Но никога не казвай никога. Засега изглежда малко вероятно Apple да извърши съкращения, но както видяхме през последните три години, светът е непредсказуем, както винаги. Самият главен изпълнителен директор Тим Кук е казвал, че съкращенията в Apple ще бъдат „крайна мярка". Но като експерт в областта на PR той побърза да не ги изключи напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още