IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Washington Post експериментира със статии, преведени на други езици

Езиците, които в момента са достъпни чрез новия инструмент, са испански, френски, португалски и италиански

11:01 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офисите на The Washington Post във Вашингтон <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Офисите на The Washington Post във Вашингтон Снимка: архив Ройтерс

Американското издание The Washington Post (WP) изпробва нов инструмент, който позволява на потребителите да четат статии на няколко различни езика, съобщава Nieman Lab, цитирана от Business Insider.

Компанията в момента изпробва преводи на определени статии, които смята, че са от интерес за чуждата аудитория. Сред публикациите са статии, които разясняват американските избори и политическа система, както и такива, които обясняват средата в Бразилия в контекста на Олимпийските игри, вируса "Зика" и продължаващото дело за импийчмънт на президента Дилма Русеф.

Освен английски езиците, които в момента са достъпни чрез инструмента, са испански, френски, португалски и италиански. Компанията планира да въведе още мандарин, както и арабски, тагалски (един от малайско-полинезийските езици, официален език на Филипините – бел.ред.) и руски.

Като позволява на читателите да конвертират статии на други езици, WP ще може да привлече по-широка публика към платформата си. Това може да се окаже особено полезно за чуждестранните читатели, които търсят „американската“ перспектива по това, което в момента се случва по света, и то на собствения си език.

Инструментът ще позволи на WP и да привлече представители на имигрантското население в САЩ, чийто първи език не е английски. Една трета от испаноговорящите в САЩ, например, над 5-годишна възраст – около 15,7 млн. души, не говорят перфектно английски, сочи изследване на Pew Research Center.

Много американски медии са включили международната експанзия в центъра на стратегиите си за разширяване на читателската си база. New York Times стартира дигитални издания на китайски и испански език, а наскоро обяви, че ще инвестира 50 млн. долара в глобално цифрово разширяване.

Междувременно Bloomberg разкри планове за стартирането на издание за Близкия изток, надграждайки върху сайтовете, които стартира в Европа и Азия през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още