IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски законопроект криминализира криптирането на данни

Новият документ може да принуди фирмите "да предоставят помощ, когато е необходимо"

10:25 | 11.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Щатски законопроект криминализира криптирането на данни

Изтекъл в публичното пространство законопроект на влиятелни американски политици забранява принципно всякакво сигурно криптиране. С приемането на такъв закон контролираното от потребителя криптиране в смартфоните например ще бъде също толкова незаконно, колкото и в въведеното наскоро от услугата WhatsApp криптиране от край до край.

Законопроектът „Compliance with Court Orders Act of 2016“ е изготвен от офисите на сенаторите Даян Фейнстейн и Ричард Бър, които са и председатели на Комисията по разузнаване. Комисията настоява всички компании да се съобразяват с решенията на съда за предоставяне на данни в „четивна и разбираема форма". Ако данните не са достъпни в такава форма, те трябва да бъдат разчетени. 

Изискването за предоставяне на некриптирани данни ще се прилага и за комуникационни компании. Така задължението за сътрудничество на фирмите ще бъде още по-засилено, отколкото беше с All Writs Act – законът от 1789 г., който ФБР използва, за да се опита да накара Apple да окаже помощ за отключването на iPhone.

Вместо „подходяща помощ", в бъдеще ще се ползва изразът „помощ, когато е необходимо".

Burr Encryption Bill - Discussion Draft by Cory Bennett

Законопроектът не предписва изрично „задни врати“, но не и отслабено криптиране. По друг начин обаче не може да се спазят и изискванията му. 

„За защита на върховенството на закона и сигурността и интересите на САЩ всички лица, от които се изисква информация чрез съдебна заповед, трябва да предоставят в навременен и разумен срок смислена информация и данни или съответното техническо съдействие за придобиването им", казва се в текста на проектозакона, който на практика обхваща и скорошната схватка на Apple с федералните власти по този повод.

Защитници на човешките права и експерти по сигурността разкритикуваха проекта. „Работя в продължение на почти 20 години в областта на политиката и технологиите, но това при всички положения е най-опасният и в технически аспект най-безумен законопроект, който някога съм виждал", коментира Кевин Банкстън, директор наOpen Technology Institute към New America Foundation, цитиран от списание Wired.

Белият дом не възнамерява да подкрепи законопроекта в този вид, но след предстоящите избори нещата може да изглеждат различно. Възможно е и в момента да се лансира подобен краен вариант на закона, за да се упражни натиск над технологичните фирми и да бъдат принудени да направят компромиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Оляха се напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Значи със закон ще принудят американските корпорации да направят данните си лесни за крадене?Със закон ще направят продуктите и услугите на американските компании по-малко конкурентни спрямо тези, предлагани от компании, установени в други държави (където няма такива закони)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още