IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Eutelsat иска да купи британския конкурент Oneweb

Според Bloomberg сделката може да е на стойност 3 млрд. евро

15:15 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Централата на Eutelsat. Снимка: компанията</em></p>

Централата на Eutelsat. Снимка: компанията

Френският сателитен оператор Eutelsat възнамерява да купи британския си конкурент Oneweb. „На фона на пазарните слухове потвърждаваме, че сме започнали разговори със съдружниците на OneWeb за пряко придобиване", обяви Eutelsat в понеделник.

След сделката акционерите на Eutelsat и OneWeb биха притежавали по 50% от новата комбинирана компания. Въпреки това Eutelsat заяви, че няма гаранция за окончателно споразумение.

Bloomberg съобщи за плановете в петък, като се позова на двама души, запознати с преговорите. Според тях Oneweb е оценена на 3,4 млрд. долара при последния кръг на финансиране. Eutelsat вече притежава 23% от британската компания, което я прави втория по големина акционер. Според Bloomberg сделката може да е на стойност 3 млрд. долара.

Поглъщането на останалите акции би могло да даде на Eutelsat предимство в международната надпревара за разширяване на търговските сателитни мрежи, след като руската космическа индустрия беше изместена на втори план. Освен това сделката ще бъде от политическо значение: Зад Eutelsat стоят Франция като основен собственик и Китай като четвърти по големина акционер, докато Oneweb е собственост на британската държава и индийския предприемач Сунил Бхарти Митал.

Ако сделката е успешна, може да стане поредното сливане в надпреварата между корпорации и правителства за предлагане на бърза връзка чрез нискоорбитални сателити.

Европа се опитва да изгради своя собствена сателитна система, която да я направи по-малко зависима от технологиите на Китай и САЩ. Френският президент Еманюел Макрон настоява Европа да подобри космическата си стратегия поне от 2019 г., като се позовава на напрежението със САЩ и на новите заплахи от Русия и Китай.

Понастоящем Европа е далеч назад. Starlink разполага с флотилия от около 2500 космически апарата, изстреляни през последните няколко години от Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск. Проектът Kuiper на Amazon.com Inc. също планира подобно начинание.

„Ако Eutelsat се комбинира с OneWeb, смятаме, че трябва да поиска по-голям дял от обединеното предприятие от 50%. Дружеството генерира значителен паричен поток, докато OneWeb има малко или никакви приходи и основните му активи вероятно са орбиталните слотове и достъпът до радиочестотния спектър“, казва Джон Дейвис, анализатор на BI в областта на медиите и телекомуникациите.

Eutelsat, която първоначално  плати 550 млн. долара в брой за 24% дял в OneWeb през април 2020 г., управлява сателити за клиенти като правителствени и телевизионни оператори от по-висока геостационарна орбита. Това не предлага същите бързи скорости на връзката като тези, които се предлагат от сателити от ниска орбита.

В Обединеното кралство обаче се появи изненадващ конкурент на SpaceX. Основана през 2012 г., OneWeb се срина през 2020 г., когато водещите инвеститори изтеглиха парите си в разгара на пандемията от коронавирус. Правителството на Обединеното кралство задели около 500 млн. долара като част от партньорство с Bharti Global на стойност 1 млрд. долара в сделка, прокарана от Доминик Къмингс, бивш съветник на министър-председателя Борис Джонсън, под претекст за защита на потенциално жизненоважен технологичен актив след Brexit.

Оттогава Обединеното кралство отстъпва позиции. През ноември американската фирма Viasat Inc. закупи базираната в Лондон Inmarsat Group Holdings Ltd за 4 млрд. долара, създавайки най-голямата компания за геостационарни сателити в света. Миналата година Inmarsat беше заявила, че планира да изстреля съзвездие от космически апарати в ниска околоземна орбита и да създаде 5G безжични мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още