IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските власти преосмислят зависимостта си от софтуера на Palantir

Конституционният съд в страната заяви, че софтуерът носи опасност за поверителността на потребителските данни

14:45 | 10.03.23 г.
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Германските власти преомислят начина, по който техните полицейски сили използват софтуер, създаден от Palantir, поради опасения за поверителността, докато амбициите на американската група да разшири бизнеса си с Европа се оказват под натиск, пише Financial Times.

Две от федералните провинции – Бавария и Северен Рейн-Вестфалия – заявиха пред Financial Times, че преразглеждат използването на софтуера на Palantir след решение, че законите, позволяващи използването на извличане на данни от органите на реда, са твърде широки и нарушават неприкосновеността на личния живот.

Решението е от февруари и е от Федералния конституционен съд на Германия и вече принуди Хесен и Хамбург да започнат да преразглеждат ползването на софтуера на Palantir, която е известна с договорите си с американски организации за сигурност, включително ЦРУ.

Действията на германските власти са удар по компанията за анализ на данни, която е с пазарна капитализация от 17 млрд. долара. Начело на Palantir стои Алекс Карп, но компанията е основана от Питър Тийл, технологичен инвеститор и известен поддръжник на американските републикански политически кандидати.

Palantir се стреми към експанзия в Европа чрез работа за държавни клиенти. Тя е фаворитът за предстоящ договор за данни за 400 млн. паунда с NHS (Здравната каса) във Великобритания. Другите ѝ клиенти включват датската полиция и европейската полицейска служба Европол. Германската полиция заяви, че възнамерява да продължи да ползва софтуера на Palantir.

Но предпазливостта на защитите на поверителността в Европа възпрепятства усилията за експанзия. Карп, водещ германски говорител, който има докторска степен от Университета „Гьоте“ във Франкфурт, през януари коментира, че европейците са „много по-малко приятелски настроени към последните иновации“.

Растежът на бизнеса на Palantir с правителства, който носи над половината от приходите ѝ, но предимно в САЩ), се забави от 47% през 2021 г. до 19,5% през 2022 г. Разходите на правителствата, като се изключат Съединените щати, са се увеличили с едва 12% от 2021 г. до 2022 г. в сравнение с 61% ръст за предходната година.

Недоверието към държавното наблюдение в Германия е голямо предвид спомените за тайната полиция Щази и Гестапо при Хитлер.

Подобно на други клиенти на Palantir, полицията в Хесен, провинция в Централна Германия с население от около 6 млн. души, използва софтуера Gotham на Palantir, кръстен на измисления град, дом на супергероя Батман. Чрез него тя успява да пресее огромни масиви от полицейски данни.

Откакто беше пусната през 2017 г., т.нар. система HessenDATA е помогнала за осуетяването на ислямистка терористична атака през 2018 г. и за разкриването на педофилски кръг през 2020 г., твърди местният министър на вътрешните работи Петер Беут.

„Нашата полиция трябва да може да преглежда собствените си данни бързо и ефикасно, за да предотврати заплахите“, коментира той. „Полицейската работа на бъдещето ще изисква ефективно справяне с големи масиви от данни“.

Но конституционният съд установи, че използването на Gotham „позволява на полицията само с един клик да създава изчерпателни профили на хора, групи и кръгове“, което може да подложи невинни хора на полицейско разследване, ако погрешно бъдат определени като субекти.

Сега полицията на Хесен не може да извършва автоматизиран анализ на данни, докато правителството не пренапише законодателството си. Хамбург все още не е започнал да прилага софтуера, но също ще трябва да реформира законите от 2019 г., позволяващи използването му.

Решението също така заплашва експанзията на Palantir в други провинции. Бавария подписа рамково споразумение на стойност 25 млн. евро с Palantir миналата година, към което и други германски провинции могат да изберат да се присъединят, ускорявайки навлизането на Palantir в цялата страна.

Сега Бавария каза, че е стигнала до заключението, че „по принцип“ трябва да промени полицейския си закон, но подробностите ще зависят от конституционния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още