IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да е единственият печеливш от напрегнатата геополитическа ситуация?

Азиатската страна вече не е евтина производствена база, а зряла икономика, която минава от екстензивно към интензивно развитие, коментира предприемачът Кръстьо Белев

16:41 | 18.10.22 г.

Независимо от изхода във войната в Украйна, Китай ще бъде единственият печеливш от напрегнатата геополитическа ситуация. Проблемът с Тайван няма да ескалира във военен конфликт, въпреки че в речта си преди дни президентът Си Дзинпин призовава за "армия от световна класа", която да се справя с регионални конфликти. Тази прогноза направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Кръстьо Белев, Българо-китайска асоциация за бизнес развитие в Пекин.

"Проблемът с Тайван е вътрешен и има много добър климат как да бъде разрешен“, коментира той.

Кръстьо Белев посочи, че в изявлението на Си Дзинпин на Конгреса на Комунистическата партия на Китай прави впечатление, че в него не се споменава външна политика, САЩ, Украйна, липсват коментари за политиката нулев Covid. „Въпреки това се откроява тезата, че "Китай няма да отстъпи" въпреки нарастващото геополитическо и икономическо напрежение“, каза той.

Според него важен акцент в речта е бил призивът, че китайската армия трябва да се превърне в "армия от световна класа" и "да се научи да борави и с регионални конфликти". Политики като "Един пояс - един път" отново са добили гласност със значението си за "насърчаване на човешката общност" към "споделено бъдеще".

По думите на Кръстьо Белев, който се позова на наблюденията на анализатори, в изказването си Си Дзинпин е използвал много по-малко пъти в сравнение с предишни речи думата "икономика" и много повече пъти думата "сигурност". "Изводът е, че икономиката не е много добре. Вече сме 18 октомври, а Националният статистически институт още не е публикувал данните за третото тримесечие", е мнението на експерта.

Все пак Белев отбеляза, че потребителската инфлация в Китай "е незначителна, пазарът на труда и международните плащания са стабилни", запушванията от десетки хиляди кораби на големите пристанища лека-полека се отпушват, а цените на контейнерите "падат до по-поносими нива".

Представителят на Българо-китайска асоциация за бизнес развитие в Пекин напомни, че в много области България е зависима от Китай – от фармацията до елементарни неща, като ръкавиците и маските. „През последните години бяха нарушени глобалните мрежи и връзки, градени 20-30 години и това не води до нищо добро“, е мнението на предприемача.

Според него бизнесът в Европа е твърде зависим от Китай и тук Белев вижда възможност за България да се опита да бъде част от реиндустриализацията на Европа като се намери „разумен баланс".

„Китай вече не е тази евтина производствена база, която беше, заяви Белев. – Самият Си Дзинпин намекна, че минава към интензивно развитие. Интересно е, че през последните години броят на патентите е водещ в света, броят на китайските университети в световните класации топ 1000 се е увеличил. Така че Китай е вече една зряла икономика и самият Китай вече изпитва недостиг на работна ръка.“

По-лесно ли се прави бизнес в Китай в последните години? Как се повиши жизненият стандарт в азиатската страна? Защо политиката "една държава - две системи" се счита за добре работеща, а Хонконг е добър пример за това? Какви са очакваните промени в ръководството на Китайската комунистическа партия и защо се очаква Си Дзинпин да бъде подкрепен за един "безпрецедентен трети мандат" начело на партията"? На какво се дължи огромният ръст през последните месеци на железопътния транспорт между Китай и Европа и защо България, въпреки благоприятното си геополитическо положение, остава извън обновените и новосъздаващи се пътища?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още