IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейсън Стейнхауер: Социалните мрежи изкривяват идеята на хората за миналото

Честната история е фундаментална за функционираща демокрация, посочи основателят на History Communication Institute, глобален сътрудник в The Wilson Center във Вашингтон

12:03 | 25.05.23 г.

Социалните медии формират нашето познаване на историята, превръщаща се в оръжие в социалните мрежи, които от своя страна са проектирани по начин да могат да изкривят идеята на хората за миналото. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Джейсън Стейнхауер, автор на бестселъри, историк, основател на History Communication Institute, глобален сътрудник в The Wilson Center във Вашингтон.

Той е убеден, че историята дава чувството за идентичност, а честната история е фундаментална за една функционираща демокрация. Той смята, че тя има и своята икономическа роля в едно общество чрез музеи и други исторически институции.

Според Джейсън Стейнхауер разбирането за историята се променя с появата на нови факти и анализи, но той смята, че в момента такава промяна се извършва и чрез засиленото разпространение на дезинформация чрез социалните мрежи.

"Историята е много силна – тя ни казва кои сме ние и откъде идваме; може да ни покаже нещо, което не искаме да знаем, или нещо, което сме забравили умишлено. Не е задължително да се чувстваме удобно в своята история, коментира анализаторът и заяви, че историята може да бъде използвана, за да се защитават каузи и социалната справедливост. – Така историята се превръща в много силно оръжие."

По думите му, всичко се свежда до ценностите, които искаме да защитаваме, както демократичните, така и тоталитарните. „Историята играе огромна роля в политическите дебатите за бъдещето, за геополитиката и границите, за разширяването на ЕС“, допълни Стейнхауер.

Той потвърди, че социалните мрежи имат невероятната мощ да разпространяват както фактологично вярна история, така и умишлена историческа дезинформация. "Изключително важно е професионалните историци да бъдат включени в тези дискусии, когато става дума за войната в Украйна и други случаи“, препоръча той и потвърди, че проблем с комуникационните платформи през последните години е, че „в тях никога не чуваме гласовете на експерти в съответните разговори“.

Какво е бъдещето на историята като наука в технологични времена? Защо в България и Македония най-голямо е влиянието на фейсбук? По какъв начин професионалистите ще комуникират историята с хората? Как историческите дебати рефлектират върху историята на войната в Украйна може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още