IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Софарма“ планира придобиване на компании в чужбина и ново увеличение на капитала

Предстои обсъждане на разпределяне на най-големия дивидент в историята на компанията, каза Огнян Донев

20:58 | 01.11.23 г.

Българският фармацевтичен производител „Софарма“ ще използва набрания капитал през тази година за придобиване на нови компании и за разширяване на портфолиото, включително чрез закупуване на права за производство на определени продукти за определени пазари. Това съобщи д.и.н. Огнян Донев, председател на Съвета на директорите на „Софарма“, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Вече водим преговори за придобивания - предимно в чужбина, на традиционните наши пазари, уточни Донев.

Неотдавна „Софарма“ осъществи процедура по увеличение на капитала чрез варанти, при която емисионната стойност на записаните акции беше в общ размер на 156,08 млн. лв. Към тази сума може да се прибави и цената на варантите, които издадохме и които донесоха още 13-14 млн. лв. на компанията, обясни гостът.

„Най-вероятно това ще бъде последвано от ново увеличение на капитала през 2024 г.“, каза председателят на Съвета на директорите на „Софарма“.

Донев каза, че следващите месеци, които се очаква да бъдат трудни за икономиките в еврозоната и в други водещи страни, ще предоставят много добри възможности за инвестиции (придобиване на компании), но крият и големи рискове. "Цялото изкуство е да претеглиш възможностите и рисковете, които са свързани най-вече с геополитиката и развитието на войната", обясни събеседникът.

Огнян Донев информира, че на 24 ноември предстои извънредно общо събрание на акционерите на „Софарма“, на което ще се обсъди разпределяне на най-големия дивидент в историята на компанията. Предложението е за 6-месечен брутен дивидент в размер на 90 стотинки на акция или общо 142 млн. лв., каза Донев. И припомни, че през лятото общо събрание на акционерите гласува дивидент от 60 стотинки на акция или общо над 72 млн. лв.

„Това прави дивидентна доходност от порядъка на 33% за период около 12 месеца, с което мисля, че ще поставим рекорд. Ние си запазваме тези финанси, които са ни необходими за следващите дванайсет месеца. Не считаме за правилно да държим другите свободни пари и да не ги раздадем на акционерите. Управлението на всяка публична компания трябва да бъде в интерес на нашите акционери“, коментира гостът в предаването.

Донев коментира и как геополитическата ситуация и несигурността с оглед на войната в Украйна, а сега и с кризата в Близкия изток, се отразяват на търговските потоци и начина на снабдяване. Той посочи, че за световната фармацевтична индустрия е много важно да намали зависимостта си от Китай, който е водещ производител на субстанции. Донев обаче не вижда как ще стане това.

„Проблемите с доставките на определени групи лекарства говорят, че повечето фирми не са успели да преодолеят зависимостта си от Китай. Индия би могла да замести Китай, но в някаква малка степен, лично аз не съм оптимист“, обясни събеседникът.

Що се отнася до проблема с недостига на някои лекарства Донев отбеляза, че поне още няколко години ще се наблюдава дефицит на лекарства в целия ЕС, но „българският пазар въобще не е в толкова лошо положение, колкото обясняват политиците“.

Донев обясни, че много от лекарствата, за които има недостиг, са патентно защитени и производителите на генерични продукти няма право се намесват до изтичане на съответния патент. „Но ние може да инвестираме много повече пари в нашата развойна дейност, за да бъдем готови да излезем с наша продукция на пазара при изтичане на определени патенти за някои медикаменти“, допълни Донев. 

Събеседникът коментира и натиска, който властите в САЩ оказват за намаляване на цените на определени лекарства. Неотдавна Европейската комисия също предложи преразглеждане на фармацевтичното законодателство на ЕС, за да се осигури по-широка наличност, по-лесен достъп и по-добра финансова достъпност на лекарствата.

„Ние сме с най-ниските цени на лекарствата в Европа и е невъзможно да правим съпоставка със САЩ, където всичко е много по-скъпо. Те имат основание, а ако ние „пренавием пружината“, единствено ще предизвикаме по-голям дефицит. И сега много големи фирми избягват да развиват активно доставки за България предвид на големия натиск върху цените“, каза Донев.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още