IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Караиванов: Трендът в кредитирането е надолу, коригиран от пазара

Добавената стойност на икономиката спря да расте, време е за инвестиции, смята макроикономистът

22:30 | 06.03.24 г.

Трендът вече е надолу – има успокояване на раздаването на заеми, а в същото време кредитите не надхвърлят новите депозити – има достатъчно пари в банковата система Кредитирането е елемент на българската икономика, но нейното развитие се ограничава от пазара. Този анализ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

„Кредитирането е елемент от разходната част, а не от приходната и развитието на икономиката зависи върху кои пазари тя ще се фокусира“, посочи той.

В коментар дали се надува балон на жилищния пазар макроикономистът отбеляза, че не вижда голям риск и не могат да се правят сравнения с балона от 2005-2008 г.

Според него много голяма част от сделките с недвижими имоти не се правят с ипотечни кредити. „Ипотечните заеми са до една четвърт, максимум до една трета от ипотечния пазар, така че не може да се прави директна връзка между нивата на кредитиране и балон в имотния сектор“, категоричен е той.

Васил Караиванов посочи, че икономиката на България е относително малка и силно зависима от случващото се другаде. Той допусна, че може да излязат "скрити скелети" по време на посещението на Международния валутен фонд (МВФ) в нашата страна, което започна днес.

Макроикономистът припомни, че МВФ вече визира през есента като основен проблем песимистичното отношение и очаквания на българския бизнес. „България отбеляза рекорден брутен вътрешен продукт (БВП) за 2023 г., но вече се виждат ефектите от забавянето на износа“, предупреди той и отчете, че има и силно забавяне на ръста на брутната добавена стойност.

По думите му кондицията е нормална като за българската икономика. „През есента МВФ прогнозира ръст за 2023 г. от 1,7%, където наистина отиваме, а инфлацията да бъде около 8,5%. „Прогнозите на Фонда за тази година бяха за ръст на БВП от 3,2% и намаляване на инфлацията към 3,5%, припомни той и добави, че може би МВФ ще потвърди или ще коригира леко с десети от процента тези свои прогнози.

Васил Караиванов пресметна, че ръстът на брутната добавена стойност е едва 0,2% през последното тримесечие, което показва, че икономиката и индустрията са спрели да генерират достатъчно добавена стойност. Той предупреди, че България не може да разчита на външни фактори да подобрят това положение, тъй като всички основни външнотърговски партньори са също в затруднения.

„Излишъкът от 1 млрд. лв. в бюджета, обявен от Министерство на финансите, не е нещо напълно неочаквано, но остава проблемът с капиталовите разходи и инвестиции, които са далеч от нужните поне 25% от БВП за устойчив ръст на икономиката“, посочи в анализа си макроикономистът.

Какви са тенденциите при отпускането на заеми за бизнеса?  Как да се привлекат нови инвестиции?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още