IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще приеме конкретни мерки срещу скъпия ток

Промяна в правилата на енергийната борса и необходимост от обществен консенсус при дефинирането на енергийната бедност дискутираха управляващите в "Бояна"

17:09 | 18.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ценовата криза

За това, че служебното правителство е предприело вече краткосрочни мерки за излизане от кризата, свързана с високите цени на електроенергията за бизнеса и индустрията, увери и служебният министър на енергетиката Андрей Живков. По общо мнение на правителството и на бизнеса дългосрочните договори липсват и това е една от причините да се стигне до настоящата ценова криза.

"Тази мярка вече е предприета и ние ще я усъвършенстваме, и следващия път пуловете ще бъдат на по-малки мощности разделени – до 5 мегавата, така че повече фирми да могат да участват", обясни министърът.

Следващата мярка, която е била предприета съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране, е промяна на методиката на цената на доставчик от последна инстанция. Енергийния министър очаква тази мярка да остави реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия. Справките показали, че тези фирми са над 256 хиляди. От 1 ноември тази методика ще влезе в сила. Спорът е дали тези 30 лева намаление на мегаватчас са достатъчни, но в съвкупност с всички останали мерки, накрая ефектът ще бъде положителен.

"Предприети са и действия по промяна на правилата за работа на енергийната борса, уточни Живков и напомни, че е било взето решение да се премахне финансовата застраховка като обезпечителна мярка за участие на борсата.

Започнало е и разглеждане на режима на лицензиране на търговците. Целта да се избегнат всякакви съмнения, че на борсата има търговци, които не са достатъчно компетентни да вършат тази работа или да се формира мнение, че там се извършва спекула.

„Ако се върви към краткосрочни мерки за подпомагане на бизнеса, те трябва да бъдат по-скоро финансови, отколкото промяна в някои нормативни документи“, смята Андрей Живков. Според него всяка промяна в нормативните документи изисква достатъчно дълго време, така че да не може да се реагира бързо.

Въвеждане на социални тарифи

Служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев настоява да се постигне обществен консенсус при дефинирането на енергийната бедност.

Той съветва министерствата, КЕВР и общините да предприемат бързо адекватни действия за справяне с проблема с енергийната бедност, тъй като с него не може да е ангажирана само една институция.

„Не трябва и да се пренася механично чужд опит и добра практика, а да се отразят специфичните за България социално-икономически особености“, убеден е Донев.

Той съобщи, че усилията на социалното министерство ще бъдат насочени за намиране на още източници за подкрепа, възможности и механизми за обхващане на допълнителен брой уязвими потребители с въвеждане на т.нар. социални тарифи.

"Съвместно с другите отговорни институции бихме могли да изпълним и тази препоръка на Европейската комисия. Има необходимост от пълна институционална и обществена мобилизация за възможно най-леко излизане от създалата се кризисна ситуация", заяви социалният министър.

Той напомни, че ситуацията на пазара на енергоносителите оказва силно негативно въздействие върху всички потребители – както на икономическите субекти, така и на гражданите.

Гълъб Донев смята, че трябва да се разработи комплексен подход по отношение на ценообразуването и предоставянето на услуги, данъчното облагане, социалната подкрепа за определени категории потребители.

Стратегия по Зелената сделка

Призовавайки да не се политизират причините за енергийната криза, президентът Румен Радев посочи, че кризата се използва по един най-нелеп начин от тези, при чието управление, в продължение на повече от десетилетие, се натрупаха огромни проблеми и задължения в сектора. Той е на мнение, че те не въведоха нито една базова мощност, нито една нова технология, които ни оставиха без енергийна стратегия в период, в които цяла Европа адаптира своята икономика към Зелената сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още