IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с най-бавния си темп от година насам

Разходите за лично потребление са се увеличили с 0,8%, а БВП е нараснал с 2,1%

19:11 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с половината от темпото, което беше отчетено по-рано. през второто тримесечие, което се дължи до голяма степен на по-слабите разходи за услуги, показват данни на правителството, публикувани в четвъртък и цитирани от Bloomberg.

Личното потребление, основният двигател на американската икономика, се е повишило с 0,8% на годишна база в периода април-юни, показва третата оценка на брутния вътрешен продукт, направена от Бюрото за икономически анализи на САЩ. За сравнение, предишната оценка беше за ръст от 1,7%, с което настоящото увеличение се оказва най-слабото такова от повече от година насам.

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с по-слаб от първоначално отчетения темп. Графика: Bloomberg Потребителските разходи в САЩ са нараснали с по-слаб от първоначално отчетения темп. Графика: Bloomberg

Общият БВП е нараснал със същия темп като първоначално отчетения, а именно 2,1% през второто тримесечие. По-големите бизнес инвестиции в основен капитал помогнаха да се компенсира спадът в потребителските разходи, които са нараснали със 7,4%, вместо отчетените предварително 6,1%.

Нетният износ и материалните запасите също бяха ревизирани във възходяща посока и вече не се приемат за препятствия за растежа.

Въпреки че потребителските разходи са се забавили през второто тримесечие, до момента те показват признаци на стабилност през настоящото тримесечие, което кара икономистите от Федералния резерв и Wall Street да бъдат настроени по-оптимистично по отношение на растежа в краткосрочен план.

Измерителят на генерирания доход и разходите за производството на стоки и услуги - брутен вътрешен доход, се е увеличил с 0,7% през второто тримесечие след значителна ревизия във възходяща посока на данните за първото тримесечие. Средно, според брутния вътрешен доход и брутния вътрешен продукт, икономиката е нараснала с 1,4% през всяко тримесечие.

По-широката икономическа картина е остана до голяма степен непроменена през последните няколко години с малко съществени разлики. Американците са спестили около 1,1 трлн. долара по-малко през последните шест години, отколкото показваха първоначалните оценки, а растежът на БВП беше ревизиран в низходяща посока през 2022 г. Инфлацията обаче е била по-висока, като ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) се оказва на ниво от 4,1% в края на 2022 г. при първоначално отчетени 3,7%.

В данните за второто тримесечие ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), с изключение на цените на храните и енергията, внимателно следен от Фед, се е повишил с 3,7% през второто тримесечие, както отчетоха и предварителните резултати. Това е най-бавният му темп на нарастване от началото на 2021 г. насам.

Докладът на Бюрото по трудова статистика вече включва и изчисление на цените на основните услуги, с изключение на жилищата, измерени с показател, върху който Фед се концентрира тази година. Той е нараснал с 3,5% на годишна база през второто тримесечие, или с най-бавния темп от края на 2020 г., като има рязко забавяне от нивото му през първите три месеца на годината.

Отделен доклад, публикуван в четвъртък показа, че броят на молбите за обезщетения за безработица е бил рекордно нисък миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още