IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции в Китай се сринаха до 30-годишно дъно

Усилията на правителството да привлече обратно чуждите компании след Covid не дават резултат

10:37 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преките инвестиции на чуждестранни компании в Китай през миналата година са се увеличили с най-ниската си стойност от началото на 90-те години на миналия век. Това е знак за предизвикателствата пред страната, докато Пекин търси повече средства отвън, за да подпомогне икономиката си.

Входящите преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в платежния баланс на Китай възлизат на 33 млрд. долара през миналата година, сочат данни на Държавната администрация за чуждестранна валута, публикувани в неделя и цитирани от Bloomberg. Този измерител на новите чужди инвестиции в страната - който отчита паричните потоци, свързани с предприятия с чуждестранна собственост в Китай - е с 82% по-нисък от нивото през предходната 2022 г. и най-ниският от 1993 г. насам.

Данните разкриват последствията от строгите ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19 и слабото възстановяване на китайската икономика през миналата година. За първи път от 1998 г. насам инвестициите намаляха през третото тримесечие на 2023 г., преди да се възстановят малко и да отчетат ръст през последното тримесечие.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай се сринаха рязко през 2023 г. Графика: Bloomberg Преките чуждестранни инвестиции в Китай се сринаха рязко през 2023 г. Графика: Bloomberg

Според икономисти данните на Държавната администрация за чуждестранна валута, които измерват нетните потоци, могат да отразяват тенденциите в печалбите на чуждестранните компании, както и промените в размера на операциите им в Китай. По данни на Националното статистическо бюро печалбите на чуждестранните промишлени предприятия в Китай са намалели с 6,7% през миналата година спрямо предходната.

По-ранни данни на Министерството на търговията показаха, че новите преки чуждестранни инвестиции в Китай са намалели през миналата година до най-ниското ниво от три години насам. Данните на министерството не включват реинвестираната печалба на съществуващите чуждестранни фирми и са по-малко променливи от данните на администрацията за чуждестранна валута, твърдят икономисти.

Усилията на правителството да привлече обратно чуждите компании след Covid не дават резултат и ще са необходими още усилия, за да успее Пекин да постигне целите си. Чуждите компании изтеглят парите си от страната поради геополитическото напрежение и по-високите лихвени проценти в други държави.

За мултинационалните корпорации има по-голям стимул да държат парични средства в други страни, а не в Китай, тъй като развитите икономики повишават лихвените проценти, докато Пекин ги намалява, за да стимулира икономиката.

Неотдавнашно проучване сред японски фирми в Китай показа, че повечето от тях са намалили инвестициите си или са ги запазили без промяна през миналата година, а мнозинството нямат положителни очаквания за 2024 г. През миналата година японските компании са увеличили най-слабо нетните нови парични средства от поне десетилетие насам, като само 2,2% от новите японски инвестиции в чужбина са отишли в континентален Китай. Това е по-малко от насочените средства към Виетнам или Индия и само около една четвърт от инвестициите в Австралия, сочат данни на японското правителство, публикувани по-рано този месец.

Тайванските фирми също са станали много по-неохотни да разширяват бизнеса си в Китай, като новите им инвестиции през миналата година са най-ниските от 2001 г. насам, сочат правителствени данни. Тайванските компании традиционно са сред най-големите инвеститори в Китай, но след пика през 2010 г. новите им капиталови разходи във втората по големина икономика в света намаляват.

Южнокорейските фирми също са свили инвестициите в Китай през миналата година, като новите ПЧИ са намалели с 91% през първите девет месеца на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г., спадайки до най-ниското ниво от 2002 г. насам.

Все пак има и добри новини за китайската икономика. Според доклад на Германския икономически институт преките инвестиции на германски компании в Китай са достигнали рекордните близо 12 млрд. евро през миналата година. Инвестициите в Китай като дял от общите преки инвестиции на Германия в чужбина са се разширили до 10,3% през миналата година - най-високата стойност от 2014 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още