IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай през февруари се ускорява за първи път от август 2023 г.

Икономисти се опасяват обаче, че ръстът е временен и е подхранен от празненствата на Лунната Нова година

11:08 | 09.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребителските цени в Китай са се повишили за първи път от август 2023 г. през февруари в сравнение с февруари 2023 г., след като през януари отбелязаха най-силен спад от 2009 г. насам.

Това показват публикуваните в събота данни на Националното статистическо бюро на страната, цитирани от Bloomberg.

Инфлацията в Китай се ускорява с 0,7% през февруари на годишна база, показват официалните данни. Ръстът е по-силен в сравнение с прогнозите на анализаторите, които очакваха 0,3% ръст на потребителските цени за отчетния период.

Основната инфлация, от изчислението на която се премахват силно волатилните цени на храните и енергията, се ускорява с 1,2% за периода, сочат още данните. Това е най-високото ниво от повече от две години.

Цените на производител обаче спадат с 2,7%, като продължават с най-дългата поредица от спадове от 2016 г. насам.

„Мисля, че е твърде рано да се заключи, че дефлацията в Китай е приключила“, според Джан Джъуей, президент и главен икономист на Pinpoint Asset Management. „Вътрешното търсене все още е доста слабо. Отнема време фискалният тласък да бъде прехвърлен към икономиката и да помогне на вътрешното търсене да се възстанови“, допълва той.

Възстановяването на цените – макар и добре дошла новина за политиците и инвеститорите, загрижени за дефлационната тенденция в страната, е подпомогнато от празненствата на Лунната Нова година, която временно засилва търсенето.

Според Дон Лиджуан, главен статистик в NBS, пътуванията по празниците е подкрепил по-значителната част от ръста на потребителските цени през февруари. Спадът на производствените цени се дължи отчасти на по-бавните индустриални дейности по време на ваканционния период, пояснява той.

Политическото ръководство на Китай очерта допълнителни мерки за икономическа подкрепа в началото на годишната си парламентарна сесия във вторник. Пекин заяви, че има за цел да стимулира икономическия растеж от около 5% тази година, което е амбициозна цел предвид текущите условия.

Властите планират емитиране на 1 трлн. юана (139 млрд. долара) в специални държавни облигации, както и да използват допълнителни неизразходвани средства от края на миналата година.

Целевият ръст на потребителските цени, определен от политиците, е 3%.

Икономистите поставят под въпрос способността на правителството да стимулира търсенето. Секторът на недвижимите имоти остава уязвим и потребителите все повече насочват средства в спестявания, вместо в разходи.

За разлика от други страни, включително САЩ, които не успяват да овладеят ръста на цените, Китай е изправен пред период на дефлация след първоначалния тласък на повторното отваряне след пандемията. Рискът е по-слабите цени да подтикнат потребителите все повече да спестяват, а компаниите – да ограничат инвестициите, което допълнително натежава върху икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още