IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри правилата за промяна на Конституцията

Проектът на решение бе подкрепен от депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

15:22 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията. "За" процедурните правила бяха 107 народни представители, "против" - 48, а един гласува с "въздържал се". 

Проектът бе подкрепен от депутатите от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.  "Против" бяха депутатите от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", предава БТА.

В хода на разискването депутатите приеха редакционни поправки. С една от тях се дава право на всеки народен представител да прави писмени предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене. Редакционната поправка бе направена от председателя на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС). В проекторешението първоначално се предвиждаше изменения между първо и второ четене да бъдат правени с мнозинството, предвидено в разпоредбите на Конституцията - от една четвърт от народните представители. Радомир Чолаков предложи въпросната разпоредба да отпадне, като подчерта, че конституционната практика е всеки народен представител да може да прави писмени предложения. 

Депутатите отхвърлиха първоначално предложена от комисията по конституционни въпроси разпоредба. От първоначалния вариант на решението отпаднаха текстовете, с които предложенията, които не са подкрепени от три четвърти от всички народни представители, но са подкрепени от две трети от всички народни представители, се разглеждат и приемат по реда, предвиден за първо гласуване. 

Според решението Народното събрание обсъжда и приема на три гласувания в различни дни Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Срокът за разглеждане на постъпилото предложение за изменение на Конституцията започва да тече от деня на внасяне на законопроекта, като се изключва времето, през което Народното събрание е във ваканция.

Според приетите процедурни правила на първо гласуване законопроектът се разглежда, след като Народното събрание изслуша доклада на комисията. Вносителите представят мотивите към законопроекта в рамките на 20 минути. При първото гласуване законопроектът се обсъжда и гласува по принцип и в цялост. Обсъждането протича при условията и по реда, предвиден за обсъждане на законопроекти при първо гласуване, като разполагаемото време на парламентарните групи се удвоява. Законопроектът е приет на първо гласуване, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители, предвиждат правилата. 

Ако законопроектът получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители. 

Между второ и трето гласуване не се правят предложения по текстовете, предвиждат още правилата. След второто гласуване комисията по конституционни въпроси представя текста за трето гласуване, като тя може да прави само редакционно-технически поправки. Третото гласуване е предвидено да бъде в цялост и поименно. Законопроектът за промени в Конституцията ще се счита за приет на трето гласуване, ако за него са гласували две трети от всички народни представители, се посочва в решението.  

В хода на разискванията председателят на парламента Росен Желязков попита вносителите за възможните хипотези в така предложените правила, свързани с необходимото мнозинство от 180 народни представители. Желязков обясни, че ако при повторното гласуване на първо четене не се съберат три четвърти от гласовете на народните представители, се преминава към още два месеца отлагане.  

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане", заяви, че това, което е било изчетено, на практика нарушава Конституцията. Започваме със саботаж още в самото начало на един процес, добави депутатът. "Според мен това предложение не трябва да се гласува сега в този му вид", заяви той. 

Надежда Йорданова от ПГ "Продължаваме Промяната - Демократична България" отговори, че мнозинството от две трети е в отговор на конституционното изискване промените да бъдат гласувани с минимум две трети от народните представители. 

"Започвате да пишете поправки в Конституцията, не можете да напишете процедурните правила", коментира Георги Свиленски от "БСП за България". Той настоя да се отложи тази точка и да се дадат три месеца за приемане на процедурни правила. "Ние от БСП няма да подкрепим нито процедурните правила, нито опитите ви за промяна в Конституцията", каза Свиленски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още