IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: ЦИК да понесе отговорност за проблемите по време на местните избори

Обучение на членовете на СИК и 100% машинно гласуване са възможни решения

15:04 | 06.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

ЦИК трябва да подаде оставка за неспособността си да изгради капацитет за справяне с машинното гласуване. Това каза Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК в предаването „България сутрин“ на Bulgaria on Air.

„Те нямат капацитет и не изградиха капацитет за две години и половина. Това е саботаж на машинното гласуване и на изборните права на българските граждани“, каза той и посочи, че Централната избирателна комисия трябва да понесе отговорността си за изборния процес докрай.

По думите му вече са проведени няколко перфектни избора с машини, които са позволили и на членовете на Секционните избирателни комисии да се приберат до полунощ, а дългото чакане за предаване на протоколите отблъсква хора от съставите на СИК.

Според бившия председател на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън технологичните проблеми на тези избори съществуват отдавна, но благодарение на осигуреното видеонаблюдение и на медиите, този път са станали публично известни. За нея проблем са членовете на Секционните избирателни комисии. „В голямата си част членовете на СИК извършват съвестно своята дейност, желаейки правилно и точно да отчетат резултата, но има, както видяхме, и немалко девиации. Те се дължат на два основни фактора – първият е обучението на членовете на секционните избирателни комисии и вторият е интегритетът на тези членове“, каза Робинсън.

Тя отбелязва, че отдавна неправителствени организации, експерти и членове на ЦИК виждат нуждата от въвеждането на стандартизирано обучение за членовете на СИК, каквато препоръка отправят и ОИСР и Венецианската комисия. Същевременно законодателството в България все още допуска членове на секционни комисии да бъдат назначавани, без да са преминали обучение, или да бъдат заменяни в последния момент.

Ивилина Алексиева-Робинсън отбеляза, че не е добре да противопоставяме една технология за гласуване на друга.

„Законодателят трябва прагматично да започне дискусия, защото политическата пропаганда води до рушене на доверието в изборите", каза тя.

Необходимост да бъде върнато доверието на избирателите в изборния процес вижда и бившият председател и говорител на ЦИК Александър Андреев.

„Тепърва ще трябва да се изясняват всички обстоятелства, свързани с това защо не беше допуснато машинното гласуване на първия тур. И на второ място – защо все още продължават проблемите с машините от гледна точка вече на друг проблем – не сигурността, а фактът, че машините не отпечатват машинната бюлетина, която да бъде пусната в кутията за гласуване, липсата на поставени печати. Въпроси, по които изборната администрация, включително ЦИК, носят своята отговорност и би трябвало в анализа да посочат ясно и категорично кои са проблемите и какво решение трябва да се търси“, каза той пред БНР.

Основание за критики към Централната избирателна комисия има и според председателя на обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

„Избирателите трябва да получат отговор защо се получи след първия тур на изборите нов рекорд на недействителните бюлетини. Някой трябва да понесе и отговорност за това. Видяхме, че гласуването само с хартиени бюлетини явно не е надежден метод за отчитане на гласовете", каза тя пред БНР.

По думите ѝ проблемът с „белите бюлетини“ е отчетен в анализа на изборите през април тази година, но вместо да намери решение, се мултиплицира.

„Вместо ЦИК да вземе мерки, напротив – тя упорито продължи да работи в насока да се ползва нестандартна хартия – такава, която би могла и да увреди самите машини“, каза още Пенева.

Според нея това се дължи на липса на административен и професионален капацитет в ЦИК при взимането на решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още