IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правото на аборт може да реши президентските избори в САЩ

Републиканската позиция по въпроса е електорален автогол

11:23 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За разлика от Лас Вегас, това, което се случва във Флорида, не си остава там. Тази седмица висшият съд на щата издаде две решения, които би трябвало да не дават сън на Доналд Тръмп. Ако някой проблем може да настрои жените от предградията срещу него, това е репродуктивната свобода. Съдът одобри един от най-драконовските закони против абортите в Америка, но също така даде възможност на жителите на Флорида да решат този въпрос през ноември. Демократите трудно биха стимулирали избирателната активност по подобен начин, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус.

През 2024 г. фразата „Долу ръцете от нашите тела“ би трябвало да бъде толкова доминираща в съзнанието на Джо Байдън, колкото и „Икономиката, глупчо“ беше за Бил Клинтън през 1992 г. Двете решения на съда във Флорида бяха почти идеални за кампанията на Байдън. Съдът потвърди фактическата забрана на абортите - шест седмици са твърде рано за много жени, за да знаят, че са бременни, камо ли да действат; но дава на гласоподавателите месеци да изпитат закона, преди да кажат какво мислят за него. Близо две трети от жителите на Флорида подкрепят правото на аборт. Приблизително същото важи и за цялата страна.

Което повдига въпроса защо републиканците настояват толкова за този електорален автогол. Отговорът е, че хардлайнерската опашка на партията размахва кучето, а не обратното. Шестседмичната забрана на Флорида беше въведена от нейния губернатор Рон Десантис, за да спечели точки пред консервативните християнски избиратели в Айова преди първичните избори на републиканците там. Десантис отпадна малко след лошото си представяне в този щат. Фактът, че сравнително умерената Ники Хейли, а не Десантис, беше последният републикански съперник на Тръмп, трябваше да накара партията да се замисли.

Правните победи на християнската десница илюстрират поговорката „внимавай какво си пожелаваш, защото може наистина да го получиш“. Отмяната на правото на аборт от страна на Върховния съд на САЩ през юни 2022 г. беше една от най-големите причини републиканците да не успеят да постигнат голяма победа на междинните избори за Конгрес няколко месеца по-късно (те взеха с малко Камарата на представителите, но не и Сената – бел. прев.) Гласоподавателите в консервативни щати като Кентъки и Канзас масово подкрепиха правото на аборт в своите референдуми, което навреди на републиканците на националните избори. Същото сега заплашва да се повтори на президентските избори в САЩ.

Тръмп продължаваше да се натъква на „скрити електорални противници“ в първичните избори. Резултатите от социологическите проучвания силно надценяваха вота на избирателите за него. Голяма част от това изглежда се дължеше на жените републиканки, които подкрепяха Хейли. Проучванията в Мичиган, например, който е щат, нужен на Тръмп за победата през ноември, му даваха 57 процентни пункта преднина пред Хейли. Крайният резултат беше победа с 42 пункта. Във Вирджиния той победи с около половината от прогнозната преднина в проучванията. Голямото изключение беше Айова, където гласуванията на първичните избори са публични. Това само подчертава реалността.

Но подаръци за Байдън като решенията на висшия съд на Флорида няма да падат от небето всяка седмица. Нещо повече, Флорида вероятно е твърде републиканска в днешно време, за да се превърне отново в колебаещ се щат. Ключът за демократите е да разкрият скритата ерозия на телесната автономия на жените в други щати. Въздействащите обръщения имат живот от няколко часа. Снимките в колебаещи се щати с жени, чието здраве е застрашено от това, че трябва да носят извънматочна бременност до термина, например, или с бременни жертви на изнасилване, принудени да пътуват стотици мили, за да избягат от съдебно преследване заради аборт, се равняват на сто изявления от Белия дом.

Открит е въпросът дали кампанията на Байдън има посоката да провиди това. Тя има две слаби места. Първото е, че екипът на президента е като цяло същият като този, който победи Тръмп през пандемията от 2020 г. Байдън обаче трябва да продължи с публичните изяви. Социалното дистанциране сега няма да сработи за него. Второто е вярата, че американските избиратели ще бъдат мотивирани да спасят демокрацията в САЩ. Има малко доказателства, че здравето на републиката е най-важното в съзнанието на избирателите, колкото и политиците във Вашингтон да вярват в това. Това е класическата пожелателност, на която са склонни съветниците на Демократическата партия: избирателите би трябвало да ценят либералната демокрация, така че те го смятат за нещо сигурно.

На практика изборите през ноември ще зависят от няколко колебаещи се щата в Средния запад. „Да накараме Америка отново да се моли“ (римува се с прословутия му лозунг „Да направим Америка отново велика“ – бел. прев.) е последната измислица на Тръмп, заедно с кампанията да се продават библии за по 60 долара. Но има изобилие от доказателства, че иначе консервативни жени искат да държат съдиите далеч от спалните си. Мнозинството от републиканците в Конгреса подкрепят Закона за живот от зачеването. „Ембрионалната самоличност“ вече е закон в редица щати, включително Айова. Фактът, че много американци не знаят за подобни закони, е показателен за дългия път, който предстои на Байдън, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още