IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Можем да влияем на европейските процеси, но те трябва да са част от дебата

За влизането в еврозоната е важна не датата, а подготовката, смята бившият външен министър

20:45 | 08.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Европейските теми за икономическа независимост, конкурентоспособност, цифров преход и зелен преход тотално отсъстват от вътрешния политически дебат. Това каза бившият министър на външните работи и бивш вицепремиер Ивайло Калфин в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Хубаво ще е да е обръщаме повече внимание на европейските теми, защото в България те не се обсъждат достатъчно и не достатъчно добре се познава и изработва българската позиция. Ние можем да влияем върху европейските процеси“, каза Калфин. Според него обаче, ако искаме да влияем, тези теми трябва да са част от кампанията.

В предстоящите избори за парламент и европарламент има предпоставки европейската тема да бъде изместена от националната и ще е много жалко, ако изборите минат в разговори за служби, назначения, Шенген и еврозоната, смята той.

„Има много неща, които се случват, и България има интерес да участва активно в тях, не да ги следва. В някои теми все още се държим като страна кандидат“, каза той.

По отношение на въвеждането на еврото, Калфин заяви, че продължаваме да се фокусираме върху дати, а това не е добрият подход.

Членството в еврозоната означава различна икономика, означава висока производителност и по-високи доходи – сравними със средните европейски равнища. Темата е как да достигнем до тях, а не на коя дата точно ще влезем, каза той.

„1 януари 2025 г. е нещо, което ние си измислихме. Всички европейски партньори ни казват, че ще станем членове на еврозоната, когато икономиката ни изпълни тези формални условия и покаже, че можем да бъдем част от тази общност“, каза Калфин.  

Това изисква подготовка, не изисква политически натиск, допълни той.

За разлика от еврозоната, въпросът за приемането ни в Шенген е политически, отбеляза бившият външен министър.

„Ние станахме членове на Шенген половинчато и това не е приемливо“, каза той и допълни, че страната е гранична и понася значителен натиск, а това не се отнася за страните от вътрешността на ЕС.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още