IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможностите за кариерна реализация в България - все по-привлекателни

На Кошер 2022 младите българи ще имат възможност да намерят ново кариерно предизвикателство

21:22 | 14.09.22 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Икономическият напредък на България дава все повече възможности за реализация на образовани млади хора както в началото на техния професионален път, така и за специалисти със солиден опит. Това коментира Мила Топалова, член на УС на Тук-Там, в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Бизнесът се нуждае от всякакви кадри. Съществуват все повече възможности за хора, които имат високо образование“, каза гостът.

На ежегодното събитие Кошер 2022 младите българи ще имат възможността да участват в дискусии и да се запознаят с лектори с международен опит, да намерят своето ново кариерно предизвикателство и да създадат много полезни контакти, отбелязва Топалова.

Топалова подчертава, че на събитието ще има много възможности – както за хора в началото на своя професионален път, така и за специалисти с много опит. „Имаме стартъпи, които търсят хора, които току- що завършват или с опит. Има за всеки по нещо, а желаещите могат да получат съвет за своето кариерно развитие в нашата HR зона с помощта на консултанти“, посочва тя.

„Имаме и работилници за нови умения, като посетителите могат да се запознаят и с редица български стартъпи. Ще има невероятни дискусии със страхотни лектори от институции и от бизнеса“, добавя Топалова.

По нейни думи Тук-Там първоначално е замислена като организация, която има за цел да помогне на младите българи в чужбина да намерят реализация и да се завърнат у нас.

„Вече обаче сме глобално свързани и не е нужно даден талант непременно да се завърне в страната, за да помогне за подобряването на средата“, смята събеседникът.

Според Топалова причините за завръщане на завършващи в чужбина са най-вече лични, но „средата тук се подобрява, има много международни компании и български стартъпи. Смятам, че човек сам прави това решение, но ние като организация се стремим да свързваме хората с бизнеса, който се нуждае от кадри. Дълго се говореше за ИТ специалистите, но има липса на кадри и в много други сектори – строителство, фармация, транспорт, логистика, навсякъде има недостиг на кадри, което дава възможности за професионално развитие“, категорична е тя.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
А да, и мър-шата мо-де-растка - ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Има липса на кадри, защото потънахте - бизнесът умря, неконкурентен е :) Останаха няколко лапачи на държавни пари като вас, последни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още