IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

380 млн. лв. от Плана за възстановяване ще се инвестират в обучения за дигитални умения

Предвижда се поне 660 хил. души в трудоспособна възраст да бъдат обучени у нас до 2027 г.

13:42 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) изпълнява мащабна инвестиция в размер на 379,5 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), която е изцяло насочена към осигуряване на обучения за дигитални умения. Това каза социалният министър Иванка Шалапатова при откриването на национална конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие”.

До средата на 2026 г. ще бъдат обучени 500 хиляди безработни и заети лица на базови и средни нива на дигитални умения. Министърът уточни, че на 100 хиляди души, които са придобили самостоятелно дигитални умения, ще се предостави възможност да се явят на изпит, за да ги сертифицират. 

Дигиталните умения на българите са на ниско ниво, а страната ни изостава по темповете на цифровизация. По този показател страната е на предпоследно място сред страните членки на Европейския съюз. В същото време проучвания показват, че в следващите 10 години 90% от работните места у нас ще изискват поне средно владеене на тези технологии, а към момента само 7% от малките и средни предприятия са осигурили обучение. Данните съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в рамките на конференцията, посветена на предизвикателствата пред дигиталния и цифровия преход.

„Процесите, свързани с цифровия преход, налагат в бъдеще хората да сменят все по-често своята работа. Това предполага постоянно тези хора да се преквалифицират“, каза Шалапатова, цитирана от БТА. 

Заложена е амбициозна национална цел до 2030 г. да се достигне участие в обучение всяка година на 35% от населението и то това в най-активна трудоспособна възраст - 25-64 г., информира още Шалапатова.

По думите ú в периода 2023-2027 г. ще бъдат инвестирани над 1 млрд. лв. за финансиране на различни възможности за обучения на работната сила с фокус именно върху повишаване на цифровите умения. 

Предвижда се поне 660 хиляди души в трудоспособна възраст да бъдат обучени за дигитални умения до 2027 г., каза още социалният министър. Това ще стане с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския социален фонд плюс чрез Програмата „Развитие на човешките ресурси“.

Придобиването и усъвършенстването на дигиталните умения е повече от необходимо за днешния пазар на труда, смята министърът.

Министерството на труда и социалната политик организира събитието в рамките на Европейската година на уменията и в качеството си на национален координатор на дейностите по нея в България.

От 21 декември Агенцията по заетостта (АЗ) започва да приема заявления за предоставяне на ваучери за безплатни обучения за безработни и заети лица за придобиване на базови дигитални умения, обяви още социалният министър.

От 4 октомври вече е възможна регистрацията на доставчици на обучения. Те могат да обявят всички обучения, които предлагат, както и различните възможности като преподаватели и бази, информира Милена Георгиева, заместник-изпълнителен директор на АЗ. 

Физическите лица, които искат да кандидатстват, могат да го направят на сайта на агенцията след регистрация. При подаването на заявление за ваучер трябва да бъде посочен и статуса на кандидатстващия – безработен или заето лице.

Всяко едно лице ще може да избере вида, начина и формата на обучението. Единственото ограничение е лицето да е над 15-годишна възраст.

Предвижда се да започнем да предоставяме ваучери и по другите проекти, които агенцията изпълнява или ще изпълнява, финансирани по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР), каза също Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още