IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Средната работна заплата в България ще расте с по-умерени темпове през 2024 г.

Отново ръстът на възнагражденията ще бъде два пъти по-висок от инфлацията, сочи анкета

21:42 | 26.02.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очаква се през тази година средната работна заплата в България да продължи ръста си, но с по-умерени темпове – около 10% ще е общото увеличение за страната. В повечето случаи ще има по-скоро наваксване спрямо инфлацията, но отново ръстът на възнагражденията ще бъде два пъти по-висок от нея. Това коментират експерти в анкета на Bloomberg TV Bulgaria, споделяйки очакванията си за пазара на труда и заплатите у нас.

По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) средната заплата в София почти стига 3000 лв. Само за една година заплатата в столицата е нараснала с 300 лева и остава доста над средната за страната, която е 2123 лева. През последното тримесечие на миналата година брутната ѝ стойност достига - 2173 лв. Това е ръст от 13% на годишна база, или двойно над инфлацията през същия период от около 5,3%, показват данните на националната статистика.

Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал в България

Тенденциите са такива – заплатите са с темп, изпреварващ многократно ръста на инфлацията през последните две години именно заради горещия пазар на труда заради това, че търсенето на работна сила превишава предлагането. Най-вероятно през 2024 г. средната заплата и в София, и в страната ще продължи своя ръст. Прогнозираме, че той ще бъде по-умерен, няма да се регистрират толкова високи стойности на растеж, защото това, което се наблюдава, е охлаждане на икономиката и забавяне на икономическия растеж… От АИКБ очакваме, че възнагражденията в страната през 2024 г. ще пораснат между 7-8%, докато инфлацията се очаква да бъде под или около 4%, което означава, че отново ръстът на възнагражденията ще бъде два пъти по-висок от инфлацията и работещите българи ще стават по-богати.

Зорница Славова, старши икономист към Института за пазарна икономика

Ръстът на заплатите изпреварва инфлацията, това са добри новини. Повишава се покупателната способност на населението не само в София, но и в почти цялата страна, особено в големите икономически центрове. Обаче все още има недостиг на кадри на пазара на труда и това се показва от данните на НСИ и на Агенцията по заетостта. Така че в един пазар, в който вече има структурна безработица, защото все още, въпреки че в София е малък делът на хората, които искат да работят, но не могат да си намерят работа, на практика безработицата е нулева... Тоест проблемът с недостига на работна сила остава сред най-важните. Само в София работодателите ще търсят над 200 000 работници в следващите от 3 до 5 години… Работодателите в София най-много смятат, че ще се търсят хора за търговията, хотелиерството и ресторантьорството, за строителството и транспорта и ще има недостиг на тези кадри. Сред висшистите особено внимание е обърнато на педагозите, в туризма и в информационните и комуникационните технологии.

Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика

Най-вероятно няма да видим толкова силна динамика при заплатите, колкото през последните 2 години, и то по две доста отделни причини. Едната е очакването за доста по-слаба инфлация през 2024 г., което всички институции ни казват, че тя ще бъде поне два пъти по-ниска от тази през 2023 г. и поне четири или пет пъти по-ниска от тази през 2022 г., което доста сериозно подкрепяше ръста на заплатите през последните две години. Другата причина е динамиката по секторите, като до голяма степен сериозният ръст на заплатите, особено в София, беше движен от положителната динамика и разрастване на пазара на труда в ИТ сектора, което най-вероятно няма да се случи тази година. Всички очаквания са за успокояване динамиката на заплатите. Това не означава, че няма да има ръст, даже напротив, най-вероятно ще имаме доста сериозно повишение, но просто няма да са тези темпове, които видяхме последните две години.

Георги К. Първанов, HR експерт и член на УС на Българска конфедерация по труда

За настоящата година очакваме да продължи ръстът на заплатите, но в по-умерени нива, вероятно около 9-10% ще е общият ръст за страната. Рекордьорът по заплати в последните години Челопеч, ако продължава с такива темпове, вероятно ще стигне нива от 2000 евро брутна заплата в следващите 2-3 години. Очаквам Пловдив да настигне или да надмине Варна по нива на заплащане и също още някои по-малки населени места, които се развиват с много добри темпове като Казанлък, Севлиево, Троян, вероятно да влязат в топ 10 или топ 20 на най-добре платените градове.

Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital

Наистина заплатите през последната година сериозно се увеличиха, защото и минималната работна заплата се увеличи с много съществен процент – близо 20%, и това буквално избута пазара на работните заплати нагоре, когато изчисляваме средно аритметично. Това, което очаквам за тази година, е, че ходът на заплатите ще се позабави, в повечето случаи ще имаме по-скоро наваксване спрямо инфлацията, а някои от най-високите заплати вероятно няма да бъдат променяни. В рамките на страната се очаква ръстът на заплатите да намалява и фактически в най-добрия случай да догонва този на инфлацията. Ще продължават да са водещи тези общини, в които има стратегически и чуждестранни инвеститори, както например в районите на златните мини в България или пък в Стара Загора, Пловдив. Но като цяло за България не очаквам много драстични промени оттук нататък през тази година, защото все пак ние сме до голяма степен свързани с европейската икономика, а има вече държави в европейската икономика - визирам Германия, а и не само, които започват да изпитват първите признаци на рецесията.

Още интервюта и коментари вижте в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още