IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в управлението на ICGB са вписани в Търговския регистър

С това компанията вече може да получи сертификат за независим оператор на газопреносна мрежа

18:08 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Промените в струкутурата на управлението на ICGB вече са вписани в Търговския регистър. Те бяха спрени преди дни заради неточно изписване на имената на един от новите директори в проектната компания за новата газова връзка с Гърция.

Сега управлението вече е двустепенно - с Управителен съвет, в който влизат Теодора Георгиева, Танко Станилов, Джузепе Макри и Георгиос Сатлас. Проблемът беше именно при изписването на името на Сатлас - в част от документите той беше описан като Георгиос, а в друга - като Джордж.

Дружеството вече ще има и Надзорен съвет, в който влизат Фабио Сантамброджио,Георгиос Полихрониу, Панайотис Ризос, Момчил Ванов, Ангел Янков и Веселин Петров. Компанията продължава да се представлява от двама изпълнителни директори – Теодора Георгиева остава представителят от българска страна, а от гръцка страна изпълнителен директор става Георгиос Сатлас, посочват още от ICGB.

Промените в устава, които трябваше да одобри Агенцията по вписванията, бяха одобрени на общо събрание на акционерите (БЕХ и IGI Poseidon). Според тях  мандатът на членовете на първия Управителен съвет ще бъде три години, а след това се увеличава на четири. Директорите ще могат да подновяват мандата си. Членовете на Надзорния съвет се избират първоначално за срок от две години, а след това - на три, става ясно от публикацията на сайта на Агенцията по вписванията.

Смяната на структурата на управление беше от ключово значение за въвеждането в експлоатация на връзката с Гърция. Проектната компания трябваше да има двустепенна структура на управление, за да влязат в сила сертификатите за независим оператор на газопреносна мрежа, издадени от регулаторите на Гърция и България и от Европейската комисия.

През тази газова връзка България ще получава цялото количество договорен газ от Азербайджан при по-ниска цена от сегашната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още