IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как газовата индустрия в САЩ се възползва от войната в Украйна, за да промени политиката на Байдън

Само за няколко седмици администрацията на президента Джо Байдън прие основните искания на сектора и изпълни почти всичките му цели

19:25 | 22.09.22 г. 1
Снимка: EPA/Lex van Lieshout
Снимка: EPA/Lex van Lieshout

Руските танкове и бронирани машини едва бяха започнали да навлизат в Украйна, а индустрията за изкопаеми горива в САЩ се задейства. До Белия дом бързо е изпратено писмо, в което се настоява за незабавно увеличаване на производството и износа на газ за Европа преди очакваната енергийна криза.

В писмото с дата 25 февруари, само ден след като силите на руския президент Владимир Путин започнаха нападението си срещу Украйна, се отбелязва "опасният момент", преди да се премине към списък с искания: повече сондажи в обществените земи на САЩ; бързо одобрение на предложените терминали за износ на газ; натиск върху Федералната комисия за енергийно регулиране - независима агенция, да даде зелена светлина за изграждането на нови газопроводи, пише БГНЕС.

До зимата на 2022 г. трябва да има "виртуални трансатлантически газопроводи", които да текат от САЩ към Европа, посочват авторите на писмото.

Шест месеца след писмото инвазията на Русия е в застой, но американската газова индустрия е постигнала почти всички свои първоначални цели. В рамките на няколко седмици администрацията на Джо Байдън прие основните искания на газовата индустрия като политика. Тя проправи пътя за нови тръбопроводи и съоръжения за износ, създаде нова работна група за увеличаване на износа на газ за Европа и одобри финансиране в размер на 300 млн. долара за подпомагане изграждането на газовата инфраструктура.

"Дори не мога да започна да ви разказвам колко много се е променила инерцията за компаниите в САЩ, които искаха да осъществят проектите си и просто не бяха в състояние да получат дългосрочни договори", коментира Фред Хътчисън, президент на LNG Allies, индустриалната група, която е изпратила писмото, само три седмици след началото на военните и лобистките усилия.

Реториката на администрацията на Байдън, която се обявяваше за дълбоко ангажирана с борбата с климатичната криза, се е "променила значително" само за една седмица, отбелязва Хътчисън. Създаването на работната група за износ на газ от Байдън е "пряк отговор на предложението, представено от "Съюзници за втечнен природен газ", посочва групата през март.

Възприемането на втечнения природен газ като акт на неподчинение на Путин тревожи активистите за защита на климата, които предупреждават, че това ще доведе до прегряване на планетата и ще приближи света до климатична катастрофа.

"Фактът, че само няколко седмици след като тези искания бяха изложени, президентът Байдън превръща желанията на индустрията в политика, е осъдителен за президента, който обеща да се справи с климатичната криза", казва Зорка Милин, старши съветник в Global Witness, която е изпратила на вестник „Гардиън” нов доклад за ескалацията на газовата инфраструктура.

Милин казва, че американската газова индустрия е "облизала устни" в началото на войната в Украйна. "Няма съмнение, че очевидната капитулация на Байдън пред газовата индустрия отвори вратата за тези компании да продължат да печелят на гърба на страдащите в Украйна, на живеещите в близост до новата газова инфраструктура в САЩ и на милионите хора, засегнати от изменението на климата в световен мащаб", добавя тя.

Организацията LNG Allies - оперативното наименование на Асоциацията на втечнения природен газ на САЩ, която не разкрива публично своите членове или дарители, отбелязаха редица забележителни победи от началото на войната. Групата искаше ускоряване на шест конкретни заявления за износ на газ и в рамките на три седмици Министерството на енергетиката на САЩ одобри две от тях - проекта Sabine Pass на Cheniere Energy в Луизиана и операцията Corpus Christi в Тексас.

Лицензите, които позволяват на двете съоръжения да изнасят 0,72 млрд. куб. фута природен газ на ден, ще действат като "важен компонент на глобалната енергийна сигурност", като подпомагат съюзниците на САЩ в Европа, заявиха от министерството и отбелязаха, че до края на тази година американският износ на втечнен природен газ ще нарасне с още 20%. Хътчисън отбеляза новината, като заяви: "Два лиценза са издадени и четири са на път!"

До края на април бяха издадени още два лиценза за износ на втечнен природен газ. "Четири са издадени и два остават!", възкликнаха в прессъобщение от LNG организацията. Новите газови терминали имат продължителност на живота, която се измерва в десетилетия, което се разминава с договорените цели за климата: Международната агенция по енергетика заяви, че не може да се изгражда нова инфраструктура за изкопаеми горива, ако светът иска да избегне опасно глобално затопляне.

Администрацията на Байдън обеща до края на 2022 г. да достави на Европейския съюз поне 15 млрд. куб. метра газ, което се равнява на половината от количеството газ, изгаряно от Испания всяка година. Министерството на енергетиката не е отговорило на въпроси как новите газови операции се вписват в целта на Байдън за намаляване на емисиите на САЩ през това десетилетие наполовина.

САЩ започнаха да доставят втечнен природен газ в чужбина едва през 2016 г., но вече се превърнаха в най-големия износител в света, изпреварвайки дългогодишните лидери в износа Катар и Австралия. По-голямата част от газа се добива чрез фракинг в Пермския басейн, богат на нефт и газ район в Тексас и Ню Мексико, след което се транспортира по тръбопроводи и с друга инфраструктура до брега на Мексиканския залив, където се втечнява и се товари на кораби.

Три съоръжения за износ, които са в процес на изграждане по крайбрежието, ще затвърдят още повече американското господство в сектора, когато бъдат пуснати напълно в експлоатация до 2025 г. Те са разположени сред пейзаж, който вече е наситен с петролни рафинерии и компании за производство на пластмаси, причиняващи силно замърсяване на въздуха и шум, който тормози близките жители.

Голяма част от новата газова инфраструктура няма да бъде въведена в експлоатация в продължение на няколко години, което може да се окаже извън времевата рамка на конфликта между Русия и Украйна, който сви доставките и доведе до скок на цените на газа. Според Кларк Уилямс-Дери, анализатор в Института за енергийна икономика и финансови анализи, планираният или изграждащият се износ на втечнен природен газ е толкова голям, че вероятно ще доведе до покачване на цените на газа за местните американски потребители.

"Това започва да намалява количеството газ, което е на разположение на местните потребители", казва Уилямс-Дери. "Ще станем свидетели на много тежки последици за цените на природния газ в САЩ, които ще се проявят докъдето ни стигне погледът", допълва той.

Кризата в Украйна обаче помогна на няколко компании за втечнен природен газ да запишат високи печалби през тази година. Експортната компания Cheniere е спечелила 3,8 млрд. долара повече от дейността си през първата половина на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, докато Sempra - компания за втечняване на газ, се радва на осемкратно увеличение на продажбите на втечнен природен газ за Европа.

Газът отдавна е изтъкван като полезно "мостово гориво" за справяне с климатичната криза, тъй като отделя по-малко въглероден диоксид от въглищата или петрола и осигурява енергия за процеси, като производството на стомана, с които възобновяемите енергийни източници все още не могат да се справят. "В момента изборът не е газ или възобновяеми енергийни източници - той е газ или въглища. Газът може да помогне за преминаването към чиста енергия", казва Дейвид Дисмукс, енергиен експерт от Държавния университет в Луизиана.

"Новините в момента ще дадат тласък на по-нататъшното развитие на втечнения природен газ, тъй като зимата се очертава да бъде тежка за Европа", посочва още той.

Според анализ на Съвета за защита на природните ресурси (NRDC) от 2020 г. добивът, транспортирането и втечняването, необходими за създаването на втечнен природен газ за износ, създават почти толкова емисии, колкото и изгарянето на самия газ. Според NRDC тези допълнителни емисии означават, че въздействието на втечнения природен газ върху парниковите газове е "в най-добрия случай само малко по-малко от това на другите изкопаеми горива". Основният проблем е, че при сондирането за газ се отделя голямо количество метан - мощен парников газ, който е много по-ефективен при задържането на топлина от въглеродния диоксид.

Борците за защита на климата твърдят, че САЩ и Европа трябва да инвестират много във възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, за да помогнат да се предотвратят бъдещи ценови шокове и да се намалят емисиите. "Агресията на Русия в Украйна, нарастващите цени на енергията и опустошителните последици от изменението на климата трябва да бъдат най-големият стимул за прекратяване на зависимостта на света от изкопаемите горива", казва Милин.

"Вместо това една вече богата индустрия се опитва да се възползва от момента и да принуди света да увеличи грешките, които ни доведоха до това положение", смята тя. 

Последна актуализация: 19:25 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 седмица
Тази Зорка Милин, упомената в статията, е типичен пример за витаещ в облаците зелен активист с нарушена връзка с реалността...Инвестициите във ВЕИ в никакъв случай не си противоречи с тези в природен газ..При всички случаи тези ВЕИ ще имат нужда винаги от известни мощности за балансиране, и освен ВЕЦ, природният газ е втората най-добра алтернатива за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още