IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замяната на остарелите ядрени реактори ще струва на ЕС до 450 млрд. евро към 2030 г.

В плановете на ЕК е 15% от енергията в общността да бъде осигурена от ядрени централи

18:34 | 15.11.22 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Само замяната на остарелите реактори на ядрените централи в ЕС ще струва между 350 млрд. и 450 млрд. евро към 2030 година, изчисли комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон. По време на форум в Прага в края на миналата седмица тя допълни, че поне 40-50 млрд. евро ще са нужни под формата на инвестиции за удължаване на живота на съществуващите реактори.

Но ядрената енергия присъства в плановете на ЕК за зелена трансформация. Според думите на комисаря през 2030 г. делът на ядрената енергетика в производството на електроенергия ще бъде около 15-16%. Или с други думи, ЕС трябва да има поне около 100 гигавата ядрени мощности през следващото десетилетие, коментира още тя, цитирана от пресцентъра на ЕК.

Средната възраст на ядрените реактори в ЕС е повече от 30 години, припомни още Симсон в чешката столица. Според нея около 90% от реакторите имат нужда от средства веднага, за да бъдат обновени, или ще бъдат затворени към 2030 г.

По-рано през годината ЕК призна ядрената енергия и природния газ като транзитно гориво към зеления преход. Еколозите обаче бяха силно против, коментирайки проблемите около съхранението на ядрените отпадъци и емисиите метан от природния газ. Според тях това решение ще насърчи инвестиции в ядрени централи, които освен това са скъпи и бавни за реализация и ща бъде загубено ценно време. В Брюксел обаче коментират, че с решението си не насърчават нищо, а държавите в ЕС сами определят своя енергиен микс.

На фона на войната в Украйна ядрената енергия става все по-атрактивна в Европа - Полша например подписа договора за първата си ядрена централа.

Ядрената енергия може да подобри стабилността на енергийната мрежа и да помогне за по-ефикасното използване на възобновяемите енергийни източници, коментира още Кадри Симсон по време на форума в Прага. Тя е категорична, че реакторите могат да допринесат много за зелената трансформация и по отношение на производството на зелен водород и отолплението на сградите в общността.

Европа трябва да насърчи и развитието на новите ядрени технологии като например малките модулни реактори, като очакванията са първите европейски разработки да бъдат факт през следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007https://abcnews.go.com/Business/wireStory/power-outages-moldova-russian-strikes-ukraine-93337028Мечката е стигнала Добруджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... Украинската електропреносна мрежа е разкачена с рассийската и синхронизирана с Европейската още в средата на март ... малко предсрочно , по неотложни причини ... :))) ... Как твоя голова ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Эстонката, как у вас дела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
https://***.investor.bg/a/518-energetika/346973-ek-poiska-protsedura-po-sinhronizirane-na-energiynite-mrezhi-s-ukrayna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Искането за синхронизиране на украинската система с европейските ще бъде обсъдено по време на извънредно заседание на енергийните министри на общността, което започна в ранния следобед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Делянчето пак бере ядове с милионите и милиардите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още