IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът плаща 560 млрд. долара за енергийна ефективност през 2022 г.

Потреблението на енергия е с 2% по-ефективно спрямо 2021 г., сочат анализи на МАЕ

16:25 | 02.12.22 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Енергийната криза насърчава мерките за пестене на енергия и разходите за енергийна ефективност са скочили с 16% през 2022 г. спрямо 2021 година, сочи доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Според данните на агенцията разходите за реновации на сградите, за публичен транспорт и инфраструктура за електромобили през тази година ще достигнат 560 млрд. долара.

Предварителните оценки показват, че потреблението на енергията през 2022 година е с 2% по-ефективно спрямо 2021 година. Това е двойно по-добър резултат за последните пет години, посочва МАЕ и ако ситуацията се задържи така и през следващите години, то 2022 година може да бъде повратна за енергийната ефективност.

Прогнозите са, че потреблението на енергия през тази година ще отчете спад в рамките на около 1%. През 2021 година обаче енергийното потребление се повиши рязко с 5%, след като бяха разпуснати мерките, свързани с пандемията от коронавируса. Този ръст беше най-резкия за последните 50 години, напомнят още от МАЕ.

Енергийната ефективност е от решаващо значение в политиката за намаляване на емисиите въглероден диоксид. Но в последните месеци рекордните цени на енергията направиха мерките по спестяването ѝ много популярни. Енергийните сметки за бита в ЕС се увеличават с 39% в периода октомври 2021 г.- октомври 2022 г., а около 25% от домакинствата живеят в енергийна бедност.

Реално бедните са и най-сериозно пострадалите от енергийната криза, защото често живеят в стари, неремонтирани сгради, използва стари електроуреди с високо потребление на енергия и карат стари автомобили. Това не просто означава, че трябва да платят повече - скъпата енергия влошава съществено качеството им на живот, тъй като не успяват да отоплят или охладят, както и да осветят адекватно домовете си. В допълнение използване на евтина биомаса - например дърва, или нафта за отопление и готвене влошават качеството на въздуха и в домовете, което прави условията за живот нездравословни.

Благодарение на мерките по енергийна ефективност, прилагани от 2000 година насам, страните, членуващи в МАЕ (общо 31 държави, сред които 20 от членовете на ЕС), са спестили 680 млрд. долара от енергийните си сметки.

Според анализите 75 млн. души от развиващия се свят, които имат достъп до електроенергия, няма да могат да платят за нея, а 100 млн. вероятно ще се върнат към традиционното готвене на огнища, след като досега са ползвали газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още