IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачи на късо изтриха 1,3 млрд. долара от стойността на швейцарска компания за батерии

Energy Vault иска да съхранява електричество с помощта на гравитацията. Сега инвеститорите, които залагат срещу акциите, изразяват съмнения за технологията

16:16 | 05.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Така изглежда един от пилотните проекти. Снимка: Energy Vault
Така изглежда един от пилотните проекти. Снимка: Energy Vault

Energy Vault отдавна е загубила статута си на еднорог: борсовата оценка на някога прочутия швейцарско-американски доставчик на услуги за съхранение на електроенергия спадна от 1,6 млрд. долара на около 300 млн. долара. Но сега се очертават нови проблеми: т.нар. продавачи на късо, които залагат на продължаващ срив на цената на акциите, са се фокусирали върху Energy Vault.

В доклад, публикуван в петък, компанията активист Bleecker Street Research обвинява ръководството, наред с други неща, в подвеждане на акционерите при обявяването на нови проекти за съхранение на електроенергия. Energy Vault все още не е коментирала доклада. Компанията не е отговорила и на запитването по темата на Handelsblatt.

Energy Vault разработва гравитационни системи за съхранение на енергия. Принципът е следният: излишната енергия се използва за изтегляне на тежки бетонни блокове на десетки метри във въздуха с помощта на кранове. При нужда от енергия бетонните блокове се спускат и с освободената енергия се произвежда електричество.

Energy Vault е на фондовата борса от февруари

Технологията се основава на помпена станция за съхранение. Тя използва излишната енергия за изпомпване на вода нагоре. След това, когато е необходима енергия за електропреносната мрежа, водата се пуска надолу, за да задвижи турбина за производство на електроенергия.

Energy Vault рекламира, че ефективността на собственото ѝ гравитационно съхранение на електроенергия може да се изравни със съхранението на литиево-йонни батерии, поне ако необходимата енергия се изисква постоянно за период от два до четири часа. Снимка: Energy Vault Снимка: Energy Vault

Дружеството дори е разполагало с изпитателен център в швейцарския кантон Тичино, който е бил свързан с швейцарската електропреносна мрежа. Известни инвеститори като Softbank и Saudi Aramco подкрепиха стартъпа. От февруари насам Energy Vault е листната на нюйоркската фондова борса чрез сливане с компания за придобиване със специална цел.

Оттогава пилотната инсталация е демонтирана. През май съоснователят Робърт Пикони заяви пред Handelsblatt, че прототипът EV1 вече не е необходим. Компанията възлагала надежди на по-усъвършенстваната версия - EVx. Но за търговеца на къси позиции Крис Дроуз, основател на Bleecker Street, това е показател, че технологията не работи на практика. Това можело да бъде опровергано с помощта на физиката на ниво часове в гимназията.

Energy Vault също така заблуждавала акционерите си с прогнози за продажбите и съобщения за нови проекти, се казва в обвиненията. Компанията си е поставила за цел да реализира комбинирани приходи от 680 млн. долара през 2022 и 2023 г. До 2025 г. приходите трябва да нараснат до над 2 млрд. долара.

Тези приходи ще бъдат реализирани чрез големи глобални договори. Например Energy Vault обяви система за съхранение на енергия за слънчева електроцентрала в Австралия. В съобщението за пресата се казва, че тя вече захранва повече от 100 хил. жилища. Но Energy Vault признава пред Bleecker Street Research, че проектът все още не е преминал отвъд етапа на планиране.

Голяма поръчка се очаква да бъде направена и от DG Fuels, американски доставчик на гориво за реактивни двигатели с нулеви емисии. Проучванията на продавачи на късо обаче показват, че DG Fuels е дружество от типа „пощенска кутия“ с малко служители.

Съмнителна кръгова дейност

Според доклада двете дружества са свързани със съмнителен кръгов бизнес: Energy Vault е инвестирала 1 млн. долара в DG Fuels. От там са благодарили на DG Fuels със споразумение „с потенциал да генерира до 520 млн. долара приходи", твърди Energy Vault. Според Bleecker Street е много съмнително дали DG Fuels някога ще може да инвестира толкова много пари в хранилището на Energy Vault.

Доклад на Culper Research за късите продажби, публикуван през юли, привлече вниманието и към автобиографиите на ръководителите на Energy Vault. Един от членовете на управителния съвет е работил в базирания в Тичино стартъп за чисти технологии Airlight Energy. Понастоящем дружеството е в ликвидация. Твърди се, че преди това маркетинг мениджър е популяризирал съмнителна криптовалута. Energy Vault Energy Vault

Инвеститорите в къси позиции могат да спечелят, ако цената на акциите на Energy Vault продължи да се понижава. Дроуз от Bleecker Street Research не крие защо публикува доклада сега. За първи път след първичното публично предлагане професионалните инвеститори могат да създават къси позиции при благоприятни условия. Така за акционерите на Energy Vault ситуацията може да стане още по-неприятна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: Shadow1 e,може да ги слагат в разни шахти, затворени въглищни мини, могат и по естествен планински наклон да ги пускат. Ще върши работа :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
Изглежда доста скъпо Лего
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Идеята ми изглежда изключително ненужна и непрактична. Да вдигат с тези строителни кранове бетонни блокове и то на завидна височина. Само поддръжката на такова съоръжение ще го направи нерентабилно. А след това имаме ветрове, дъждове и всички непредвидимости на природата с които трябва да се справя такава кула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Мдаа ... тези ми бяха фаворит за първият работещ в мащаб проект за механично гравитационно съхранение на енергия ... а пък то други започнаха след тях и вече имат изградени ... Лошо Седларов ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още