IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна предизвика фурор на пазара на термопомпи в Европа

Системите са част от плановете за въглеродна неутралност, а скъпите енергоизточници насърчават съществено продажбите

11:43 | 11.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година в Европа са реализирани продажбите на повече от 3 млн. термопомпи, или ръст от 40% спрямо предходната година, сочат анализите на Международната агенция за енергетика (МАЕ). По-търсени са системите "въздух - вода", които са съвместими с традиционните системи за отопление (радиатори). Продажбите през миналата година са насърчени и от високите цени на енергийните ресурси, които се изстреляха до рекордни нива след началото на войната, която започна Русия в Украйна.

Европейската комисия също включи термопомпите като един от начините за намаляване на зависимостта на ЕС от вноса на руски газ.Така в страни като Полша и Чехия продажбите се удвоят, при което термопомпите заменят активно остарелите отплителни уреди, използващи петролни продукти или въглища. Повече от половината продажби на термопомпи в Европа са реализирани в Италия, Франция и Германия.

Във Франция продажбите на термопомпите за първи път надхвърлят тези на традиционните бойлери, което съвпадна и с националната забрана да бъдат монтирани газови котли в новопостроените сгради, пише още МАЕ. Германия планира от 2024 година всички отоплителни инсталации да използват възобновяеми източници.

Като цяло в Европа 17 държави са забранили или заявили забрана за отоплителни инсталации, използващи изкопаеми горива.

По данни на МАЕ около 10% от нуждите за отопление в световен мащаб вече се покриват от термопомпи, или това са почти 100 млн. домакинства по света, които са инсталирали подобни инталации. Те са част от плановете за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на въглеродния отпечатък на сградите.

За да бъдат постигнати целите за опазване на околната среда, 20% от нуждите от отопление трябва да бъдат покрити от термопомпи до 2030 година. Това ще намали емисиите въглероден диоксид с 500 млн. тона годишно. Ако тенденцията от миналата година се запази, то светът е напът да изпълни тази цел в следващите две години, изчислява още агенцията. Продажбите обаче трябва да растат с 15% на година, за да бъдат постигнати целите на въглеродна неутралност до 2050 година.

В световен мащаб обаче продажбите на термопомпи все още не са в съзвучие с тези цели. През миналата година на световно ниво ръстът на продажбите е от 11% спрямо 13% през 2021 година. Разочароващо е представянето в Китай - ръстът през 2022 година е едва 2% след увеличение на продажбите на термопомпите "въздух - вода" от 15% през предишната година.

Затова и анализаторите препоръчват да се насърчи поставянето на тези инсталации в новопостроени сгради и съществуващите еднофамилни къщи. Приоритет трябва да бъдат многоетажните жилищни сгради и търговските площи, за да се осигури стабилен растеж.

Термопомпите са електрически уреди за отопление, които обаче не създават, а пренасят топлина, извличайки я от външната среда (въздух, вода или почва). Топлината се компресира и се използва за загряване на вода в радиатори (система "въздух - вода") или директно загряват помещенията чрез въздушна струия (система "въздух - въздух"). От години те са широко разпространени в Скандинавските държави, тъй като са няколко пъти по-ефективни от конвенционалните уреди за отопление.

Цената на инсталациите обаче може да е възпиращ фактор. По изчисления на Bloomberg разходите за тези инсталации в САЩ варират от 3500 до 20 000 долара. Средната цена отвъд Океана е малко над 14 000 долара. В Швеция инсталирането на термопомпи варира от 9000 до 14 000 долара в зависимост от типа на уредите, а във Великобритания - от 7000 паунда (8400 долара) до 12 000 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Климатиците са евтини, но по принцип загрозяват фасадата на сградата и не се знае какво и до кога. Истинските термпопмпи вода-вода пък са свързани с други регулаторни проблеми. Изобщо как човек да ползва екологични начини на отопление, като не само парите са възспиращ фактор? Малко трябва да мислят онези с 6000евро заплата, а и нашите 240 "умника".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още