IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС отново търсят мястото на розовия водород в зеления преход

Париж отхвърля опасенията, че признавайки за "чист" водорода от ядрена енергия, ще насърчи изграждането на реактори

08:00 | 14.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министрите на енергетиката на 27-те от ЕС ще заседават отново в опит да приемат промените в директивата за възобновяемите енергийни източници, след като в средата на май групата, оглавявана от Франция, в последния момент поиска водорода, произведен от ядрена енергия, да бъде включен в целите на общността за зеления преход. 

На 30 март Съветът и Европейският парламент най-накрая постигнаха споразумение за текстовете, касаещи новите зелени цели за ЕС, припомня EurActiv. Оставаше само официалното одобрение от Енергийния съвет, което трябваше да бъде получено на заседанието на министрите на 17 май.

Искането на ядреното лоби, в което участва и България, обаче блокира  одобрението на директивата и темата ще бъде дискутирана отново на 14 юни от посланиците на страните от ЕС. Опозиция на включването на т.нар. "розов" водород в зелените цели е Германия, както и още няколко държави в ЕС, които не подкрепят ядрената енергетика.

Париж настоява, че признаването за чист само водородът от възобновяеми източници, поставя в неизгодно положение страни, които развиват ядрена енергетика. Електроенергията, произведена от ядрени централи, е нисковъглеродна, макар и не възобновяема, допълват защитниците на идеята.

Спорът за ядрената енергия в ЕС не е от вчера. Според европейските правила всяка държава сама избира какви източници на енергия да използва и ядрените реактори не са забранени, макар че в много държави - Германия, Австрия, Люксембург и т.н., са категорично против развитието на тази индустрия. В продължение на месеци се водеха спорове относно директивата, като бяха одобрени компромиси за по-ниски цели за индустрията за държави с ядрена енергетика, за да бъдат загладени различията.

В крайна сметка обаче "ядреното лоби" блокира одобрението на директивата в последния момент. В ЕК и някои от държавите от ЕС не искат директивата да бъде "отворена" отново и да се водят същите спорове между институциите. Затова има предложени компромиси, но отговорът на Франция още не е ясен, пише още EurActiv.

Париж категорично отхвърля опасенията, че признаването за "чист" на розовия водород ще насърчи ядрената енергетика - всяка държава сама избира своя енергиен микс. За държавите като Полша, България, Чехия и Унгария заложените цели за декарбонизация на индустрията просто са много високи. Събрани заедно, "ядреното лоби" има достатъчно гласове, за да блокира директивата, макар че не се случва често да бъде спрян законодателен акт, преминал през т.нар. "триалог" - Съвета, парламента и Европейската комисия.

Прецедент обаче има и то доста скорошен - по този начин Германия успя да постигне промяна в законодателството, което забрани двигателите с вътрешно горене в ЕС след 2035 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: 0pk ... хехе ... що до бензиностанциите с кво карат бензина и нафтата ?! с каручки ли ?! нефелна посока на мисълта ... :))) ... зелен водород от фотоволтаици или вятърни турбини , при цена на генерация от тях около 10-15ст за кВтч , зеленият водород ще струва около 6-8лв за килограм , от едно кило излизат 33кВтч , с тях караш около 200км градско електричка ... това е реалността в момента ... :))) ... па ти си плащай екоданъци за дизеляка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007, това дето ще карат водород с камиона, за да зареждат ток от колонка, не е по-далеч от идеята да сложим по един дизелов генератор на тротоара и да зареждаме електрокарите от него. Налагането на някаква технология, чрез непрекъснатото и субсидиране, няма да доведе до положителни резултати. Но ти продължавай да представяш мотивационни примерчета. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
и понеже иде реч за водород и озлобени антиваксърчета-газовици . да ги доозлобим . в приложеното линкче има зарядна станция за електрически МПС-та захранвана с водород . зарядната станция е извън мрежата , може да си стои където иска . кара се водород и тя с горивни клетки генерира ток . не е без пари , но пък е без петрол и газчица ... нали питахте какво да се прави с обедните излишъци от фотоволтаиците ?! е те това ще правим ... зелен водород ... https://kaizencleanenergy.com/NEVI_Solution.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още