IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънска компания планира да изгради вятърни мощности в Черно море

Инициативата е част от обособяването на т.нар. енергиен коридор в района на проекта за добив на газ Midia Gas Development

12:05 | 05.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната в Букурещ енергийна компания Black Sea Oil & Gas (BSOG), подкрепена от американския инвестиционен фонд Carlyle и оператора на проекта за добив на природен газ в румънското Черноморие - Midia Gas Development (MGD), е стартирала процес по получаване на разрешително за създаване на т.нар. "енергиен коридор“ в румънския черноморски сектор в района на проекта MGD с идеята да добави офшорни вятърни мощности, съобщава Romania Insider.

BSOG вече е получила всички разрешителни, необходими за такива инфраструктурни начинания. Проектът е разработен с партньорите на компанията в района на MGD, а именно Petro Ventures Resources и Gas Plus Dacia.

След като бъде одобрен и построен по протежение на съществуващите тръбопроводи при MGD, „енергийният коридор“ може да се свърже към офшорни вятърни мощности с капацитет от 3 гигавата (ГВт), изтъква медията.

Към този момент Румъния все още няма законодателство за развитието на офшорни вятърни проекти.

„С проектиран капацитет от 3 ГВт и дължина от 126 км, тази първа стъпка се отнася до осигуряването на разрешително за изграждане на първия енергиен коридор в румънския сектор на Черно море, за да свържат бъдещите офшорни вятърни паркове към националната енергийна система (SEN), управлявана от Transelectrica“, изтъква BSOG. „Завършването на регулаторните процедури се очаква към средата на 2024 г.“, добавят от компанията.

Инвестициите, необходими за изграждането на офшорни вятърни проекти, се оценяват на 1,5-2 млн. евро за мегават (МВт).

Investor.bg припомня, че през 2022 г. стартира добивът на природен газ от проекта MGD – първото офшорно газово находище, което беше разработено в Румъния за последните три десетилетия. Проектът включва пет морски сондажа, една автономна производствена рафинерия, 126-километров газопровод, свързващ платформата с брега, както и нова станция за преработка на „синьото гориво“.

Очаква се MGD да покрива около 10% от потреблението на газ в Румъния.

По-рано тази година румънският енергиен министър Вирджил Попеску заяви, че страната подготвя законопроект за офшорна вятърна енергия, който се очаква да бъде одобрен скоро, отваряйки врата към допълнително генериране на електроенергия от възобновяеми източници. По думите на Попеску в Черно море има потенциал за производство на 77 ГВт електроенергия от вятър, съобщава Balkan Green Energy News.

Интегрираният национален план за енергетиката и климата (NECP) на Румъния предвижда делът на възобновяемата енергия да нарасне до 30,7% до 2030 г., но страната има амбицията той да достигне 34%, изтъква още Попеску, добавяйки, че вярва, че този дял ще бъде още по-голям в края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още