IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС залага на вятърната енергия в опит да се противопостави на Китай

Проектодокумент разкрива, че блокът готви нови мерки, по подобие на тези, свързани с електромобилите, за да гарантира сигурността на своята вятърна индустрия

22:07 | 19.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) ще поеме ангажимент да подкрепи своята вятърна индустрия в условията на засилваща се глобална конкуренция, затруднения във веригата на доставки и проблеми с финансирането, за да гарантира, че блокът може да изпълни амбициозните планове за климата и устойчивия растеж, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) ще се стреми да подобри достъпа до финансиране от ЕС, да ускори издаването на разрешителни и да преразгледа начина, по който държавите провеждат търгове за предоставяне на възобновяема енергия, така че да вземат предвид фактори извън разходите, като киберустойчивостта и въглеродното съдържание на новите вятърни паркове, става ясно от проектодокумент, видян от Bloomberg.

Изпълнителната власт в ЕС ще следи отблизо възможните нелоялни търговски практики, които облагодетелстват чуждестранните производители, включително внимателно разглеждане на потенциални субсидии за продукти, свързани с вятърната енергия, внасяни в 27-членния блок.

Въпреки че европейската вятърна индустрия е световен лидер, местните политици гледат с тревога към нарастващия натиск от Китай, важен доставчик на суровини и компоненти и все по-сериозен конкурент.

 „Всички доказателства, представени от индустрията по отношение на възможни нелоялни практики, ще бъдат щателно разследвани от Комисията“, се посочва в документа.

Европа се опитва да ускори прехода си към неутрална по отношение на климата икономика и да повиши енергийната сигурност на фона на по-високите цени и слабия икономически растеж. Но политиците искат да гарантират, че тези усилия няма да увеличат продажбите на чуждестранни производители от страни като Китай. Търговският баланс на ЕС с азиатската държава в сектора достигна рекорден дефицит от 462 млн. евро за миналата година.

В своя план за действие за вятърната енергия, който ще бъде представен на 24 октомври, изпълнителната власт на ЕС също ще насърчи индустрията да представи допълнителни доказателства за чуждестранни изкривяващи пазара субсидии. Опасенията са свързани с това, че ръстът на сектора може да се понижи, подобно на начина, по който производителите на соларни панели загубиха битката с Китай преди повече от десетилетие. Преди месец ЕК започна разследване в сектора на китайските електрически превозни средства поради съмнения за наличието на субсидии, които изкривяват конкуренцията и пазара.

Въпреки че прогнозите за европейско и глобално разгръщане на вятърна енергия са оптимистични, индустрията в ЕС е изправена пред предизвикателства. Най-големите производители на турбини отчетоха значителни загуби през 2022 г., а 16-те гигавата нови проекти, инсталирани миналата година, изостават от 37-те гигавата годишно, необходими за постигане на целта на ЕС за 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 12
aldy
преди 6 месеца
Цялата им работа на юрогеите е такава - вятърничава. Разсипаха си енергетиката, промишлеността. Докараха невиждана инфлация. Пробутват си зелената мента за будали. А от това печелят само шепа люде. А сега тук ни пробутват обяснението, че това го правели напук на Китай. А на китайците им е през оная работа, как юрогеите сами ще се ликвидират като цивилизовани държави. Защото няма ли достатъчно енергия, пътят към ямата с киреча е неизбежен. А ебектрокарите са само пискюл към проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
а те така ... удри ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още