IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция пуска в експлоатация нова ядрена централа за първи път от над две десетилетия

Очаква се зареждането на реактора с ядрено гориво да започне през следващите седмици

21:30 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция ще пусне скоро в експлоатация нова ядрена централа за първи път от над две десетилетия, предава ДПА.

Държавната енергийна компания EDF обяви, че органът за ядрен надзор е одобрил финалните подготвителни стъпки за старта на нов ядрен реактор в АЕЦ "Фламанвил" в Северозападна Франция.

Очаква се зареждането с ядрено гориво да започне през следващите седмици. Свързването на реактора с вода под налягане към националната енергопреносна мрежа е насрочено за лятото. 

Строителството на предизвикалия значителни противоречия реактор, започнало през 2007 г., бе завършено с доста над заложените в бюджета средства - вместо първоначално планираните 3,3 млрд. евро се очаква те да достигнат 12 млрд. евро.

Пускането в експлоатация на ядрената централа се случва 12 години след първоначално предвидения срок.

За разлика от своята съседка Германия, Франция продължава да разчита на разширяване на дела на ядрената енергия в енергийния микс и постигането на заложените цели за опазване на околната среда. 

Най-старата френска АЕЦ - "Фесенхайм" в Елзас, бе затворена през 2020 г., но се обмисля строителството на 14 или дори повече нови атомни централи. Освен това експлоатационният живот на 32 от съществуващите 56 съоръжения ще бъде удължен от 40 на 50 години, ако отговарят на условията за безопасност. 

Франция все още е вторият най-голям производител на ядрена енергия в света след САЩ. Междувременно Париж иска да разшири дела на енергията от възобновяеми източници, най-вече офшорната вятърна енергия. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още