IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде презареден с първите касети на Westinghouse през май

АЯР даде зелена светлина на новото гориво

16:13 | 22.04.24 г. 3
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е издала разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за 5 блок, произведено от Westinghouse, съобщиха от институцията. Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. Първите касетки са вече в България и те ще бъдат поставени в реактора при предстоящото презареждане.

От АЕЦ "Козлодуй" посочват, че блокът ще бъде изключен за планов ремонт в началото на май.

От АЯР уточняват, че в издаденото разрешение се съдържат редица условия, свързани с преход към новия тип ядрено гориво. Те включват изисквания както по отношение на извършването на промени в съществуващите инструкции и документи, определящи дейностите с новото гориво, така и за периодично предоставяне на допълнителна информация за експлоатацията на горивото и извършване на анализи и предприемане на допълнителни мерки, в случай че възникне необходимост. 

Основната част от процеса по лицензиране на новото ядреното гориво беше свързана с извършване на преглед и оценка на техническите документи, приложени към заявлението за издаване на разрешение. Целта е да се демонстрира безопасността при експлоатация на новия тип гориво. До този момент реактори от типа ВВЕР 1000 работят с гориво на Westinghouse само в Украйна - в Запорожката АЕЦ.

В прегледа на техническата документация беше ангажиран значителен човешки ресурс както от страна на АЯР, така и от страна на външни български и чуждестранни организации за техническа поддръжка. По този начин се осигурява прилагането на хармонизиран подход и най-добрите европейки практики при лицензиране на нов тип ядрено гориво.

В хода на процеса по лицензиране беше оценено съответствието на представената информация в над 75 отчета за проекта на горивото и изменените експлоатационни документи с приложимите изисквания и стандарти за безопасност. В резултат на извършения преглед на документите АЯР формулира и изпрати на заявителя въпроси, бележки и искания за представяне на допълнителна информация, необходима, за да се демонстрира изпълнението на изискванията за безопасност.

В отговор бяха представени за преглед нови редакции на над 40 документа, както и нови отчети, свързани с проекта и оценката на безопасността на гориво RWFA.

От АЯР уточняват още, че са проведени и редица срещи с АЕЦ "Козлодуй", проектанта и производителя на горивото за обсъждане на възникнали въпроси в процеса на прегледа. Като част от комуникацията със заинтересованите страни беше отговорено и на поставени актуални въпроси от народни представители, свързани с процеса по лицензиране на новия тип ядрено гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
franciscaturquoise
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 седмица
Юди юдейски !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 седмица
Закриха Първи, Втори, Трети и Четвърти реактор. Които можеха да работят и досега. А сега на ред е Пети реактор. За кефа на наглосаксите. Закривай държавата! Тя вече е само територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 1 седмица
хихи ... yшaнките коги пишшшкат , мирише на газ , ако фърлиш фассс , ще пламне огин ... :))) ... некой петоколонник да се фърли на баламатума да снесе опорки ?! чудна новина !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още