IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза ускорява зеления преход

Намираме се в неочаквана повратна точка през дългата кампания за принуждаване на замърсителите да плащат

18:18 | 04.09.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато светът се подготвя за енергиен шок, дори по-голям от този през 1974 г., поразително е, че войната на Владимир Путин в Украйна ни наложи нещо, приличащо повече като глобален въглероден данък, отколкото всичко, постигано от срещите на високо равнище на ООН за климата. Въпреки това зеленото движение е странно тихо, пише за Financial Times Къмила Кавъндиш, старши сътрудник в Harvard Kennedy School и бивш ръководител за политиките в правителството на Дейвид Камерън.

Би било безсърдечно да приветстваме повишаването на цените, което може да разсипе не толкова заможните семейства и да фалира бизнеси. Мащабът на цената за хората ще бъде огромна и най-нуждаещите се трябва да имат защита. Но помощта трябва да дойде по начини, които не дерайлират основния стимул за адаптиране към по-високите сметки за енергия - особено за тези, които са достатъчно богати, за да окажат огромно въздействие върху планетата. Това би трябвало да кажат еколозите.

Когато изучавах икономика на околната среда преди две десетилетия, учените по климата вече настояваха замърсителите да плащат истинската цена на емисиите от парникови газове. Присвояването на цена на въглеродните емисии, смятаха те, щеше да даде стимули за намаляване на потреблението на енергия по най-ефективен начин. Повече от 30 юрисдикции по света вече имат някаква форма на ценообразуване на въглерода или схема за търговия с емисии. Но миналата година повечето от тях оценяваха въглеродния диоксид на 40 долара за тон или по-малко - което е твърде евтино. Международната агенция по енергетика (МАЕ) казва, че средната цена на въглерода трябва да достигне 200-250 долара за тон, за да може светът да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г.

Как днешните астрономически цени променят уравнението? Адеър Търнър, председател на Комисията за енергийни преходи, смята, че увеличението на газа е еквивалентно на „мащабен“ въглероден данък от около 600-950 долара на тон. Ако цените се задържат на подобно ниво, казва той, технологии като зеления водород ще бъдат възприети много по-рано от очакваното. Времето за изплащане на инсталираните възобновяеми източници на енергия и изолацията на домовете също ще се съкрати драматично.

Удължаването на времето за внедряване на термопомпи и слънчеви панели в Обединеното кралство и Холандия предполага, че по-богатите потребители вече реагират. В САЩ Законът за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън удвоява усилията чрез субсидии и данъчни кредити за възобновяеми енергийни източници и улавяне на въглерод. Но в Обединеното кралство фаворитът за следващ министър-председател (Лиз Тръс – бел. прев.) нарече слънчевите панели „периферни“.

Който и да спечели битката за премиерския пост, ще трябва да подкрепи домакинствата и бизнеса, като същевременно стартира радикална програма, която да помогне на всички ни да се адаптираме, чрез възобновяеми субсидии и изолация. Един доклад удивително сочи, че недобре изолираните британските домове ще „взривят“ целия бюджет за въглеродни емисии, освен ако няма драматично увеличаване на подобренията.

Все още не е ясно колко дълго сметките за енергия ще останат високи. Но докато стоя в градината си и гледам кафява трева, издържаща на странни бури и се чудя защо определени птици вече не мигрират, си спомням с прокрадващ се ужас предупреждението, че един ден ще достигнем повратна точка, която ще доведе до необратимо глобално затопляне. Неочаквано, ние сме в различен вид повратна точка сега: такава, която може да ускори адаптациите, които трябва да извършим.

Много правителства в момента ограничават сметките, които иначе биха били опустошителни. Това е разбираемо, предвид експоненциалните ръстове. Но ограниченията на цените не допринасят много за намаляване на потреблението на енергия или за подпомагане на адаптирането на икономиките. В Обединеното кралство решението на British Gas да предостави 10 процента от печалбата си на своите най-уязвими клиенти със сигурност беше по-добре насочено от погрешното решение на правителството през май да включи собствениците на втори дом в отстъпката за енергия. Никой не иска бедните да бъдат изправени пред избор между отопление и храна. Но правителствата не трябва да защитават богатите. В 86 страни най-богатата десета от хората консумират около 20 пъти повече енергия от най-долната десета, според едно скорошно проучване.

При конвенционалния въглероден данък правителствата получават приходите, за да компенсират тези, които губят от по-високите цени. Но този „данък“ е наложен от Путин. Всяка единица газ, който изгаряме, е от полза за неговия режим. Изненадващо е, че повече лидери не възприеха призива на президента Еманюел Макрон към френските граждани да използват по-малко енергия като част от националните усилия за подкрепа на Украйна. Както той каза, „свободата идва с цена“ - както и енергийната сигурност.

Хората може да се окажат по-склонни на жертви, отколкото политиците си представят. По време на бизнес пътуване до Токио след ядрената авария във Фукушима, заварих корпоративни шефове да спазват правителствените инструкции за ограничаване на климатиците, като бяха свалили саката си. Беше разгара на лятото и всички се потяхме, но това нямаше значение. По-наскоро, испанското правителство поиска от фирмите да поддържат климатиците не по-ниско от 27C, а магазините да изключват осветлението през нощта. Германия спира топлата вода в обществените сгради.

Ще е необходимо много повече. Но в този странен, глобален експеримент, ние сме на път да научим кои промени индустрията и хората намират за най-лесни за извършване и кои изискват огромен скок в убеждението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
До: Solar Power Не само ,че не мръзна ами дори и не плащам === Значи крадеш. Друг начин за без пари няма. Няма как да имаш огромни инсталирани мощности, да ги ползваш с фактически К.П.Д. под 0.5% и да не ти струва това нищо. Разправяй ги на онази Скъсана ***. Тя ще те разбере. Разумните хора отдавна аргументирано са казали какво, кога и как. Още повече, че лично познавам такива хора с опит в такива начинания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 1 година
До: Solar PowerТи си в къща и си ясен.Аз живея в София, северен апартамент на 6ет.Имам пари за панели - топла вода + ток.КАК ДА СЕ СЛУЧАТ НЕЩАТА??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Vanya_75 Поздрави от града и на слука, да случиш на клиенти!... мъж с женско име ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 11
Vanya_75
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаНивото на този сайт и нивото на статиите в него недвусмислено показват, че са само за "пидали" .. Т.е. "***" ...Не знам кой нормален човек би влезнал тук, освен ако не се е напил .. Като мен .. "Пидали" ...*** си майкuте ... Поздрави от Околовръстното ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, сейчас ще ядем само барабой...и бой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: Кое , какво няма ??! Чакай малко не разбрах :)))) Аз съм на панели от над 7 години. ТОК+ТОПЛО фрий ! Не само ,че не мръзна ами дори и не плащам ! Хихихих :) Освен това и колата е на ток от няколко години. Та какво викаш ,че не те разбрах ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: zelka007: Аз отдавна съм на зелено :))) Даже моето се изплати ! Хихихихи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 11
lost in fx
преди 1 година
Няма никакъв зелен преход. Всичко е бутафория да могат определени хора приближени до властта да усвояват едни пари и да дебелеят за сметка на увеличаващата се мизерия която заплашва все голям процент от хората. Всичко започна с лъжата "глобално затопляне" която в последствие я извъртяха на "климатични промени". Върху тая лъжа се градят почти всички схеми за ограбване на хората последните 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Хех ... Не знам кое е провал , след като всички се стремят да получават зелен ток , щото е най-ефффтин в момента . Ти видял ли си колко фотоволтаици влизат в мрежата само тази година в ЕС , а по света ?! А колко вятърни паркове ?! Замислял ли си се къде отидоха 3% от товара на ЕСО за година , при условие че икономиката ни бачка на пълни обороти ?! И последно крадците на съдомиялни нема как да сглобят сами такъв мащабен проект . Забрави !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007, зелкич, зеленият водород НЕ е алтернатива, защото просто го НЯМА. Не стига, че зеленашеският ток се оказа пълна лъжа и очевидно не може да замести нормалните енергии, тея искат да го превъртат и през водород, при което се губи 40% от енергията. Дори мъск им каза, че са ***. Зеленият водород ще стане някакъв значим фактор, чак когато Русия завърши проектът си за колосалната приливна ВЕЦ в заливът Шелихов. Друг въпрос за изключително трудната експлоатация на водородът като гориво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още