IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настъпва ли по-оптимистична ера за климатичните действия?

Регулаторите най-накрая сменят стратегията от тояга към морков, като добрите идеи ще се разпространяват бързо

12:38 | 10.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има един стар виц за шофьор, който спира да попита селянин за посоката. „Ами“, казва селянинът, „ако отиваш натам, не бих започнал оттук.“ Това описва сегашното ни състояние относно спасяването на планетата. В идеалния случай не бихме започнали оттук: ледените покривки са обречени, климатичните щети са в ход и почти няма достоверен път за постигане на глобални нетни нулеви емисии до 2050 г.

Но най-накрая има добри новини. След десетилетия, в които по същество карахме в кръг автомобил, горящ много, следващият участък от пътуването ни към нетната нула изглежда по-ясен. Навлизаме в обнадеждаваща нова ера за климатичните действия. Хората и зелените алтернативи са по-готови, регулаторните стимули преминават от тояга към морков, а добрите идеи ще се разпространяват бързо, пише колумнистът на Financial Times Саймън Кюпър.

В ерата на тоягата надеждата беше, че ще пожертваме пътя си към по-ниски емисии. Вярвахме че чрез въглеродните данъци и моралните пробуждания хората ще летят по-малко, ще се откажат от месото и ще инсталират слънчеви панели. Позеленяването трябваше да боли. Но тоягата не сработи. Вярно е, че използвахме повече възобновяеми енергийни източници, но също така горяхме повече изкопаеми горива. Глобалните емисии просто продължиха да растат. Ерата на тоягата беше масов експеримент за човешката готовност да направи жертви за бъдещите поколения. Резултатът беше отрезвяващ.

Днес изведнъж нещата изглеждат различно. Първо, изменението на климата - винаги разглеждано като проблем на бъдещето - вече настъпи. Зачестяващите климатични бедствия, най-скоро трансконтиненталните суши от това лято, показаха на хората, че става дума за нас, а не за нашите смътни потомци. Това създава усещане за неотложност. Правителствата сега се чувстват насърчени да предприемат действия по отношение на емисиите, дори в две големи държави, които до тази година обективно подпомагаха изменението на климата. През последните седмици и САЩ, и Австралия (третият по големина износител на изкопаеми горива в света) приеха най-сериозното законодателство в областта на климата в своята история (безспорно ниска летва). Голямо мнозинство американци сега подкрепя климатичните действия, според социолозите на Gallup. Следващия месец трябва да падне трета плочка от доминото: президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който допусна деградирането на Амазонка от поглъщател на въглерод в излъчвател, се очаква да загуби изборите.

Американският закон относно климата също показа начина за намаляване на емисиите. Старата идея за облагане на въглерода беше икономически правилна, но политически погрешна. Хората не биха гласували да консумират по-малко. Следователно въглеродните данъци винаги са били твърде ниски, за да намалят значително потреблението. Сега САЩ преминаха от тоягата към моркова, предлагайки данъчни кредити за възобновяеми енергийни източници, електрически превозни средства и т.н. Това работи отчасти защото тези технологии напреднаха толкова бързо: цената на слънчевата енергия, например, спадна с 89 процента за едно десетилетие. Електрическите автомобили (да не говорим за електрическите велосипеди, мотопеди и рикши) сега са толкова достъпни, че представляват една четвърт от продажбите на нови коли в Китай.

Още преди войната в Украйна да вдигне цените на газа, светът преминаваше към възобновяеми енергийни източници до голяма степен от личен интерес. „През 2020 г. 82 процента от новите електрически мощности в световен мащаб бяха вятърни или слънчеви“, пишат Ерик Лонергън и Корин Соърс в „По-бързо преминаване към нетна нула“. Индустриите за възобновяеми енергийни източници идват със свои собствени ухилени лобисти и обратни канали към политиците - такива, каквито компаниите за изкопаеми горива винаги са имали. Това означава, че зелените започват да работят по правилата на капитализма, а не срещу него. Високите цени на газа също така отслабиха квазирелигиозното табу върху ядрената енергия: Германия, Япония, Калифорния и Обединеното кралство се насочват към удължаване на живота на съществуващите си ядрени централи.

Другата причина за надежда: тъй като изменението на климата се превръща в „сегашен“ проблем, градовете и държавите започнаха да действат, за да се защитят. В края на краищата дори и най-късогледото правителство ще иска да помогне на хората днес (и техните скъпи домове) чрез изграждането на морски стени или градски охладителни центрове. Google Trends, дето проследява световните търсения с Google от 2004 г. насам, е най-близкият прозорец към колективното съзнание. Глобалните търсения на „климатична адаптация“ току-що достигнаха най-високото си ниво за всички времена. Дори някои бедни места намират начини да се адаптират: планинските склонове около Сан Салвадор се залесяват отново, за да спрат свлачищата, докато производителите на какао в Гана засаждат дървета, за да предпазят културите от слънцето. Ефективното действие относно климата създава благоприятни кръгове. Тъй като целият свят се опитва да се справи с един и същ проблем едновременно, схема или технология, която работи на едно място, може бързо да стане глобална, посочват Лонергън и Соърс.

Черногледците твърдят, че нарастващото глобално население ще увеличи емисиите. Но това не е вярно: почти всички допълнителни хора ще се родят в Африка на юг от Сахара и Южна Азия, където емисиите на глава от населението са много ниски. Въпреки че започваме от грешното място, сега имаме надеждна пътна карта за достигане на нетната нула, може би до 2070 г. - потенциално управляемо закъснение от 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Поднебесната кинкалерия нема шансове ... Никакви ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 1 година
МУААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!Почна топлата война. което значи: безкрайни въглеродни емисии и избиване на мъжете от 20 къмто 40 годишни. А, да, онез, по-зрелите, ше пукнат от глад, болести и неглежиране.Некой си мисли, че ше пичели от зеленякът? АМА ТЕЗ, ВОЕННОПЕЧЕЛИВШИТЕ, ше са повече и по-организирани. Чакай само да бъде нападнат тайван и ше си говориме. УДРИ!НЕТ ЧЕЛОВЕКА, НЕТ ПРОБЛЕМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още