IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните доставки на храни са в риск заради оттеглянето на Русия от черноморската зърнена сделка

Фючърсите върху пшеницата на борсата в Чикаго в понеделник скочиха с над 5%, а на царевицата с над 2%

09:35 | 31.10.22 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Отказът на Русия през уикенда от договорената с подкрепата на ООН сделка за износ на зърно през Черно море вероятно ще удари доставките на зависимите от внос страни, задълбочавайки световната продоволствена криза и предизвиквайки ръст на цените, съобщава Ройтерс.

Стотици хиляди тона пшеница, запазени за доставка за Африка и Близкия изток, са в риск от оттеглянето на Русия, а украинският износ на царевица към Европа ще се свие, казват двама базирани в Сингапур трейдъри.

В събота Русия спря участието си в зърнената сделка за „неопределено време“, след като заяви, че според нея голяма украинска атака с дронове е ударила черноморския ѝ флот в Крим.

„Ако трябва да заменя плавателен съд, който трябва да дойде от Украйна, какви са възможностите? Всъщност не са много“, казва един от търговците, който доставя пшеница на купувачи в Азия и Близкия изток.

Фючърсите върху пшеницата на борсата в Чикаго в понеделник скочиха с над 5%, а на царевицата с над 2% заради опасения около доставките.

По-рано тази година световните цени на пшеницата скочиха до рекорден връх, а царевицата удари 10-годишен връх, след като инвазията на Русия в Украйна засили ралито, стартирало заради лошото време и прекъсванията в доставките заради Covid-19.

Никакви кораби не са преминали през установения морски хуманитарен коридор в неделя. САЩ, Турция и Украйна обаче натискат черноморската сделка да бъде изпълнена и договориха план за преминаване в понеделник на 16 кораба въпреки оттеглянето на Русия.

„Трябва да видим как ще се развие ситуацията. Не е ясно дали Украйна ще продължи да доставя зърно и какво се случва с руския износ“, казва базираният в Сингапур трейдър.

Азиатските купувачи резервират украинско зърно, включително Индонезия – вторият по големина вносител на зърно в света, макар че регионът разчита на Австралия и Северна Америка.

В скорошни сделки индонезийски мелници купиха около 200 хил. тона украинска пшеница за доставки през ноември в сделки, подписани през последните няколко седмици, казват търговците. Някои виетнамски мелници, купили украинска пшеница, също вероятно ще пострадат.

През миналата седмица държавна агенция в Пакистан е купила около 385 хил. тона пшеница в търг, като тя вероятно ще дойде от Русия и Украйна.

Износът на царевица от Украйна към Европа, резервиран за ноември, вероятно също ще бъде ударен.

„Колкото до Европа, царевицата е по-голям проблем от пшеницата, тъй като влизаме в пиков сезон за украинската царевица през ноември“, казва вторият търговец.

Очаква се решението на Русия да подкрепи световните цени на растителни масла, тъй като заплашва износа на слънчогледово олио от Украйна към ключови дестинации, включително най-големия вносител Индия.

Макар че световните цени на земеделски суровини намаляха от рекордните си върхове през последните месеци, местните цени на дребно на храните остават високи и сега са изправени пред нов ръст.

„Обикновено отнема около два месеца по-високите цени на зърното да преминат през веригата на доставки и да повлияят на потребителите на ниво търговия на дребно“, казва базиран в Сидни анализатор.

„Преработвателите на храни обаче нямат много голямо покритие занапред, затова вероятно ще се случи много по-бързо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: baybay11, точно така се случи в Украина преди да се заемат с нея руснаците. Дойде биг-брадър, нагнети русофобия, поизбиха малко коренни руснаци, разграбиха им имуществото, настаниха им се на земята и таман се помислиха за господари, дойде Путин и разбърка картите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
До: man40 Така значи- идвам в домът ти, трепя цялото ти семейство плюс родата ти, настанявам се в домът ти,присвоявам си всичките ти движими вещи и накрая казвам- аз съм богат човек, мога безплатно да раздам твоите вещи на нуждаещите се...А, да- после искам и да ти бъда универсален наследник, все едно, че си мой роднина. Не се ли усещате какво всъщност подкрепяте, а...Или казвате-вие и в битието си разсъждавате така и не виждате нищо лошо в описания сценарий,особено, ако сте в ролята на бандита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
На някого много му се иска суверенната европейска държава Украйна да изчезне от политическата карта на Европа,но колкото и агресорът да бомбардира Украйна,няма да му се получи, защото зад Украйна е целият свят- неслучайно ООН е страна по сделката за износа на украинско зърно. Щом неонацистът в кремъл е решил да предизвика света на война, ще си понесе и последиците.След Нова година очаквам гладни пенсионерски бунтове на червения площад и масов канибализъм сред руснаците в русия заради голодомора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
man40
преди 1 година
Руснаците заявяват,че ще доставят 500 хт пшеница безплатно на бедните страни.Дават и тор,който е заседнал по пристанищата безплатно....,ама големите играчи не искат безплатно,защото ще паднат цените.Русия е пълна със зърно,но не може да се изнася от там,а и основната част на украинското зърно отиде в богатите държави, това обрича бедните държави на глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Ей, ама сега точно тези дето за задържани са именно за гладуващите в Африка и Близкия изток. :D Ми да не купуват от чикагската борса, като е толкова скъпо там. Няма ли московска борса? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още