IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се справи ли държавата с високите цени при храните с платформата за сравнението им?

Как да стане разпределението на субсидиите в земеделието и да се подкрепя родното производство, коментират Владимир Иванов и Мариана Милтенова

12:14 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще се справи ли държавата с високите цени при храните с платформата за сравнението им?

Вече работи сайтът, с който може да се прави съпоставка на цените на основните храни у нас. В платформата е предоставена информация за това как се движи кривата при тяхната промяна. „За пръв път се направи обобщена и единна информационна система, необходима както за пазарни играчи, така и за потребителите. Това не е средство за намаляване на цените, трябва комплекс от мероприятия, трябва приоритизиране на аграрния сектор“, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия по борсите и тържищата Владимир Иванов.

По думите му е необходимо да се създадат по-добри производствени и търговски практики, а аграрният сектор да бъде пръв приоритет на държавата. "Идеята на сайта е като потребител да получите максимум информация. Ако кривата на дребно се качва нагоре, да видите разликата като тенденция – да се види, ако някой иска 7 лева за домат при 2,30 лева нормално“, даде пример Иванов и коментира, че така се повишава потребителската култура и информираното пазаруване.

Според председателя на Държавната комисия по борсите и тържищата „в момента циркулират купчина хора, които се правят на производители“.

Председателят на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова е категорична, че проблемът с цените и производството няма да се реши със сайта, а данните от него ще са допълнителна информация за хората, анализаторите, институциите. "Не знаем колко полезно ще е за потребителите да се дават средните цени, не е най-ниската цена. Информацията, която се получава, може да се използва от някои търговци – ако продават по-евтино, да вдигнат цената, ако средната е по-висока", предположи тя.

Милтенова определи високите цени на краставиците и доматите преди месец като резултат от дефицита на родно производство. "От 10 години алармираме, че ситуацията в сектора не е добра, върви към унищожение. Факт е, че решенията и политиката в сектора е към намаляване стремглаво надолу на плодовете и зеленчуците. В последните години много производители се отказват да произвеждат", посочи каза председателят на Съюза на градинарите.

Според Милтенова с подкрепата на родното производство ще спре вносът на домати със съмнително качество и съдържание.

Владимир Иванов прогнозира скорошно поевтиняване на зеленчуците, но не и на другите хранителни стоки. „Цените ще вървят към успокояване заради мощната конкурентна среда, ще започне по-масово производство в Турция и Гърция, където е по-топло. Потребителите ще видят успокояване на пазара“, очаква той. Експертът прогнозира, че може да има задържане в цените при останалите хранителни продукти, но смята, че докато има война и неяснота с енергийните ресурси, те трудно ще достигнат до трайно равновесие.

Той и Милтенова са категорични, че трябва да има коопериране между производителите, за да имат по-ефективен достъп до субсидии.

Председателят на Съюза на градинарите обаче смята, че преразпределението на субсидиите не трябва да е директно през браншовите организации и се надява това да не бъде за сметка на малките производители, които да бъдат отказани от дейността си.

Защо потребителите трябва да избират български яйца, е не вносни? Как се определят цените при договаряне между производители и търговци? Може ли държавата в лицето на Министерство на земеделието да контролира производството от земеделие?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още