IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 21 юли е удължен срокът за подаване на заявления за земеделски субсидии за Кампания 2023

В срок от два месеца земеделското министерство ще предложи промени в Стратегическия план за земеделие за одобрение от Европейската комисия

18:30 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Срокът за подаване на заявления за субсидии за тазгодишната кампания  от страна на фермерите е удължен до 21 юли.  Целта е да се даде възможност земеделците да се запознаят с промените в Стратегическия план, които се прилагат за първа година, и да имат по-голям избор на мерки за подкрепа, съобщи Министерството на земеделието. Фонд "Земеделие" и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще изготвят и поддържат на своите сайтове пълен набор от образци на документи, планове и всички нужни за кандидатстването документи.

С цел намаляване на административната тежест за фермерите е предвидено изготвяне от ДФ „Земеделие“ и публикуване на образци на Плана за управление на хранителните вещества, Плана за паша, както и на документа, издаван от агроном, доказващ, че трайните насаждения са в период на плододаване.

Контрол върху торове и посадъчен материал

За по-голяма яснота, във връзка с прилагането на  Екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал и зеленото торене, БАБХ се задължава да поддържа на официалната си интернет страница актуална извадка на регистрираните за пускане на пазара и употреба органични подобрители на почвата, органични торове, микробиални торове и растителни биостимуланти.

Уеднаквени са и сроковете за представяне на документи за закупени сертифицирани и стандартни семена и посадъчен материал, със сроковете за представяне на документи, с които се удостоверяват получените добиви и реализираните на пазара количества плодове и зеленчуци, посочват още от земеделското министерство.

Нова методика за размера на подпомагането

Стъпките, които ще бъдат предприети за изменение на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023 - 2027 година (СПРЗСР) ще са в съответствие с правителствената програма за развитието на България. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол.

В рамките на пленарното заседание народните представители гласуваха решение, с което възлагат на Министерството на земеделието и храните и Управляващия орган, в срок от два месеца да предложат промени в Стратегическия план, които да внесат за одобрение в Европейската комисия.

Министър посочи, че SWOT-анализът за състоянието на земеделието и селските райони ще бъде актуализиран. Предстои да се анализират и заявените за подпомагане интервенции от прилагането на СПРЗСР 2023-2027.  Той поясни, че ще бъдат взети предвид постъпилите становища и предложения на Комисията по земеделие, храни и гори за изготвяне на актуализирани методики за размера на подпомагането по различните интервенции.

„С цел по-добър контрол, превенция и по-добро управление при оценка на селскостопанските дейности и практики, ще въведем автоматизация на процесите и доразвиване на системите за мониторинг на площта, както и на системи за допълнителна идентификация и проследимост на животните“, обясни Вътев.

По думите му, след актуализация на анализите и методиките ще бъде изготвено предложение на Управляващия орган за изменение в съответствие с изискванията на Регламента за Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика. Предстоящите промени ще бъдат обсъждани в рамките на заседанията на Комитета по наблюдение на Програмата.

Министерството на земеделието ще трябва да предостави пред парламента проект за преразпределение на средствата, предвидени за интервенции в плана, който включва по-справедливо насочване на средства по директните плащания за производствените площи, секторните интервенции, екосхемите, иновациите с цел подпомагане на малките и средните земеделски стопанства, производството на плодове и зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед, което през последните години е застрашително намаляло като дял от селскостопанското ни производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още