IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на физическа активност ни струва 27 млрд. долара годишно

СЗО прогнозира, че до 2030 г. ще има 500 млн. нови случая на предотвратими, незаразни болести и психични заболявания

20:35 | 19.10.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Липсата на физическа активност струва скъпо на световната икономика, водейки до увеличаване на заболяванията и скъпо лечение, пише Bloomberg.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че годишните разходи поради липса на физическа активност възлизат на 27,4 млрд. долара. Агенцията към ООН прогнозира, че до 2030 г. ще има 500 млн. нови случая на предотвратими, незаразни болести и психични заболявания. Преките разходи ще идват предимно от депресия, деменция и хипертония, които заедно съставляват около 70% от общия брой.

„Повече държави трябва да разширят политиките в подкрепа на хората да бъдат по-активни чрез ходене, колоездене, спорт и друга физическа активност“, казва в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. „Ползите са огромни не само за физическото и психическото здраве на хората, но и за обществата, околната среда и икономиките.“ 

Притесненията относно увеличаването на нивата на затлъстяване, лошото хранене и липсата на упражнения нарастват, тъй като 81% от подрастващите и 27% от възрастните не успяват да постигнат препоръчителните нива на физическа активност и разходите за здравеопазване рязко нарастват. Докладът разглежда икономическите и здравни последици от текущите нива на активност.

Изследователите определят липсата на физическа активност като по-малко от 2 часа и половина умерени упражнения седмично или по-малко от 75 минути интензивна аеробна активност. Те са проучили здравни и икономически данни от 194 страни, заедно с нивата на инсулт, рак и други предотвратими заболявания. 

Докладът на СЗО не е рецензиран от други организации и авторите признават, че работата им е била ограничена от несигурни данни в страните с по-ниски и средни доходи, където оценката на разходите е била по-трудна. Освен това Фиона Бул, ръководител на отдела за физическа активност на СЗО, посочва, че липсват някои глобално одобрени показатели.

„Това може да е порочен кръг, липсата на индикатор и данни не води до проследяване и отчетност, а след това твърде често липсват и политики и инвестиции“, казва Бул. Проучването не твърди, че повишаване на физическата активност може напълно да изтрие прогнозираната многогодишна цена от 302 млрд. долара. Разходите за програмите и действията на правителството, за да накарат хората да станат от диваните, също трябва да бъдат взети под внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка виси на една джанка в Дружба, след като ЧСИ му взе панелката! случва се.. лоши инвестици и те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Mитя импо куда? Тази статия за него писана, он живий пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
абе като гледам общаците не изкарват по 27млрд на година, принтая физическа активност... да ви еаа и неграмотното заглавие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още