IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merck купува производителя на имунологични лекарства Prometheus за 10,8 млрд. долара

Глобалният пазар на имунологични продукти, в който се прицелва концернът след сделката, се оценява на повече от 40 млрд. долара

23:17 | 16.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският фармацевтичен концерн Merck заяви, че ще придобие Prometheus Biosciences Inc. за 10,8 млрд. долара, с което ще навлезе на доходоносния пазар за лечение на имунни заболявания.

Merck заяви в неделя, че ще придобие Prometheus за 200 долара на акция, което е приблизително 75% премия спрямо цената на акциите в петък - 114,01 долара. Пазарната капитализация на Prometheus възлизаше на 5,4 млрд. долара при затварянето на пазара в петък. Акциите на компанията са поскъпнали с около 4% от началото на годината.

По-рано в неделя Wall Street Journal съобщи, че Merck е в късен етап на преговори с Prometheus за придобиването. Сделката е планирана да приключи през третото тримесечие на 2023 г., съобщиха от Merck.

Автоимунните лекарства са едни от най-продаваните в бранша и могат да имат високи цени, но компаниите търсят продукти от следващо поколение. Някои от най-продаваните лекарства, като лечението за артрит Humira на AbbVie Inc. наскоро започнаха да изпитват първата си конкуренция от по-евтини версии.

Наскоро други фармацевтични концерни придобиха производители на лекарства за лечение на автоимунни заболявания. Споразумението на Amgen Inc. за закупуване на Horizon Therapeutics PLC на стойност 27,8 млрд. долара през декември беше най-голямото сливане в сферата на здравеопазването през миналата година. Според анализатора Майкъл Йи от Jefferies LLC глобалният пазар на имунологични продукти се оценява на повече от 40 млрд. долара.

Базираната в Рауей, Ню Джърси, Merck, търси сделки, за да добави нови продукти към своите предложения. Очаква се най-продаваният ѝ продукт, терапията за рак Keytruda, да загуби патентната си защита по-късно това десетилетие, което ще доведе до потенциално голям спад в приходите на Merck.


Продажбите на Keytruda през миналата година възлизат на около 21 млрд. долара от общо 59,3 млрд. долара на Merck. Предвижда се патентът на лекарството да изтече през 2028 г.

Базираната в Сан Диего Prometheus разработва лекарства за имунната система и няма одобрени продукти. Водещото ѝ лекарство е в процес на разработване, то е за лечение на имунни заболявания, включително улцерозен колит и болест на Крон.

Наскоро Prometheus съобщи за отделни положителни резултати от междинни изпитвания на своето лекарство за улцерозен колит и болест на Крон и заяви, че ще придвижи медикамента към късен етап на изпитвания.

Продажбите на компанията възлизат на 6,8 млн. долара през миналата година. Анализаторите на SVB Securities LLC прогнозират, че през 2029 г. те ще нараснат до над 1,6 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Merck Робърт Дейвис заяви, че Merck ще бъде активна в сключването на сделки през тази година.

„Тази сделка добавя разнообразие към цялостното ни портфолио и е важен градивен елемент, тъй като укрепваме двигателя на устойчивите иновации, който ще стимулира растежа ни и през следващото десетилетие", коментира той придобиването на Prometheus.

Наскоро Merck сключи сделка и за придобиването на биотехнологичната компания Imago BioSciences за борба с рака на кръвта за 1,35 млрд. долара. Merck е активна на пазара на сливания и придобивания. Снимка: Michael Nagle/Bloomber Merck е активна на пазара на сливания и придобивания. Снимка: Michael Nagle/Bloomber

Напоследък в сектора се наблюдават множество сливания и придобивания. По-рано тази година Pfizer Inc. реши да плати 43 млрд. долара за биотехнологичната компания Seagen Inc. и нейния пионерски клас целеви лекарства за рак. През януари бяха обявени редица сделки от предимно по-малки европейски фармацевтични компании, които платиха големи премии, за да разнообразят продуктите си.

Фармацевтичните компании търсят придобивания, тъй като са изправени пред спад на приходите, защото най-продаваните продукти губят патентна защита. Здравните компании също така като цяло до голяма степен се смятат за устойчиви на рецесия, което донякъде изолира индустрията от опасенията за икономическо забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още