IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за дронове набра 230 млн. долара, ще разширява 10-кратно производството в САЩ

Skydio предоставя дронове на Украйна, които се използват за документиране на щетите върху сгради, както и за да събира доказателства за военни престъпления

23:16 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Skydio Inc
Снимка: Skydio Inc

Компанията Skydio Inc. е известна с продажбата на дронове на технологични мениджъри, търсещи скъпи селфита, но американският концерн също така привлича стотици клиенти – от федералните институции и бизнеса – като възнамерява разшири своите предложения след нов кръг на финансиране.

Производителят на автономни дронове е набрал 230 млн. долара, като сделката му осигурява оценка от 2,2 млрд. долара и отразява нарастващия интерес сред частните инвеститори към подкрепата на свързаните с отбраната технологии - тенденция, която се засили след нахлуването на Русия в Украйна, пише Bloomberg.

„Украйна постави по един наистина трагичен начин удивителен знак върху това“, казва главният изпълнителен директор на Skydio Адам Брай. Според него украинската армия е започнала да използва дронове, дарени от Skydio в началото на конфликта, и сега използва „стотици“ от тях, за да документира щетите, нанесени на сгради, да събира доказателства за военни престъпления и да заснема изображения на сложен терен, преди да изпрати войски на него.

Основана през 2014 г., Skydio е привлякла клиенти, сред които изпъкват агенции за обществена безопасност и фирми като Dominion Energy Inc. и Shell USA, които използват дроновете за проверка на аварии приинфраструктурата. Миналия май стартъпът си осигури петгодишен договор на стойност 100 млн. долара с американската армия за извършване на разузнавателни мисии при малък обсег.

Последните години генерираха ново внимание към отбранителните и свързаните с правителството технологични компании, категория, която включва и дронове. В списъка с големия имена сред бизнесмените, които влагат пари в индустрията, попадат Ерик Шмид и Питър Тийл, както и фирми за рисков капитал като Andreessen Horowitz, с инвестиции, насочени към различни функции, като гранична сигурност и анализ на данни.

Много стартъп компании откриват, че федералните агенции в САЩ са силно заинтересовани от продуктите им,  споделя Крис Моран, генерален мениджър на Lockheed Martin Ventures, инвеститор в Skydio. „Ако инвестирате в националната сигурност, ще имате работа за Америка и ще помогнете и на нацията“, добавя той. Lockheed Martin Corp. също е клиент на Skydio.

Брай посочва, че е прекарал цяла година в набиране на финансиране, което се оказва предизвикателство, тъй като капиталовите пазари се сринаха през 2022 г. Въпреки че успява да осигури част от финансирането миналата пролет при оценка, която е два пъти по-висока от цената на компанията, Брай запазва кръга отворен, докато не подпише сделки с нови стратегически инвеститори като Axon Enterprise Inc.

Компанията е набрала пари и от физически лица, включително от спортните легенди Меджик Джонсън и Кевин Дюрант и певеца Джъстин Тимбърлейк. Сред другите поддръжници изпъкват Andreessen Horowitz и Linse Capital, както и корпоративни инвеститори като Nvidia Corp., NTT Docomo и Siemens AG.

Базираната в Сан Матео, Калифорния, Skydio ще използва новата парична инжекция, за да разшири производството в своето съоръжение в Хейуърд, Калифорния, до 10 пъти спрямо първоначалния му капацитет. Освен това фирмата планира да стимулира научноизследователската и развойна дейност и да увеличи продажбите.

Стартъпът наскоро започна да предлага напълно автоматизирана докинг система, която предпазва дроновете при тежки условия. Хардуерът позволява на клиентите, които оперират с отдалечени петролни платформи, клетъчни кули и друг вид инфраструктура дистанционно да стартират и презареждат своите продукти без оператор на място.

Новите научноизследователски и развойни проекти вероятно ще включват начини да се помогне на клиентите да използват изображенията, събрани от дроновете - област, която според експертите все още се намира в начален стадий на развитие. „Наистина най-голямото предизвикателство е интегрирането на данните и използването им“, изтъква Робин Ридел от McKinsey.

Според Ридел има няколко стартъпи като Skydio, работещи върху автономна навигация с дронове, като много от най-модерните дронове се произвеждат в Китай. Тъй като технологията става все по-важна на бойните полета, дроновете, направени от геополитически съперници, представляват риск за сигурността на съюзниците на САЩ, изтъква Ридел. Операторите не са загрижени само за прекъсванията на услугите по време на мисии, но и за това какво се случва с изображенията, след като бъдат генерирани, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още