IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските фабрики продължават да са затруднени на фона на слабото китайско търсене

Картината е неравномерна за азиатските икономики, като някои поемат тежестта на слабото китайско търсене по-добре от други

10:45 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Азиатските заводи показаха до голяма степен неравномерно представяне през януари, стана ясно от проучвания в четвъртък, като слабото търсене от Китай поставя икономиката на региона на слаба основа в началото на 2024 г., съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производството в частния сектор на Caixin/S&P Global за Китай остава на ниво от 50,8 пункта през януари, без промяна спрямо декември и над границата от 50 пункта, която разширява растежа от свиването.

Данните контрастират на официалното проучване, което показа, че производствената активност се свива за четвърти пореден месец. Дефлационният натиск също остава проблем във втората по големина икономика в света, което предполага скрита слабост в търсенето.

Взети заедно, те сигнализират икономика, която продължава да се представя по-слабо, и подкрепят очакванията на пазара за повече мерки в подкрепа през тази година.

Картината е неравномерна за азиатските икономики, като някои поемат тежестта на слабото китайско търсене по-добре от други.

Дейността на заводите в Южна Корея се разширява през януари за първи път от 19 месеца поради подобрено търсене на стоки на ключови пазари като Съединените щати и Китай.

Активността в Тайван и Малайзия обаче се свива и се разширява с по-бавни темпове във Филипините, показват проучванията.

„За страни като Южна Корея ударът от слабото китайско търсене беше компенсиран донякъде от устойчивостта на износа за Съединените щати“, казва Тору Нишихама, главен икономист на нововъзникващите пазари в Dai-ichi Life Research Institute.

„Но както външното, така и вътрешното търсене изглежда слабо в Китай. Това означава, че на глобалната икономика ѝ липсва ключов двигател на растежа, което вещае лошо за азиатските икономики“, добавя той.

Производствената активност в Япония също се свива за осми пореден месец през януари заради спад при производството и новите поръчки. Някои анализатори предупредиха за удара от спирането на производството в Daihatsu, подразделение на автомобилния гигант Toyota Motor Corp.

Планът за производство на групата Toyota има критично въздействие върху икономиката на Япония, тъй като засяга много доставчици на части, разположени в цялата страна.

Индия, от друга страна, отбеляза значително подобрение на производството през януари, като фабричната дейност се разширява с най-бързия си темп от четири месеца при силно търсене.

В сряда Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа прогнозата си за растежа за Азия, прогнозирайки разширяване от 4,5% тази година, водено от силното търсене в САЩ и тласъка от очакваните мерки за стимулиране в Китай.

Фондът каза обаче, че възстановяването ще бъде различно в различните икономики, като Япония вероятно ще отчете забавяне на растежа до 0,9% за разлика от очакваното разширяване от 6,5% в Индия. МВФ очаква икономиката на Китай да се разшири с 4,6% тази година, забавяйки се от темпа от 5,2% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още