IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия може да наложи данък върху износа на никел до края на годината

По този начин страната прави крачка напред към реализирането на своя план да спре износа на суровини, свързани с електромобилната индустрия

09:59 | 19.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
президентът на Индонезия Джоко Уидодо. Снимка: Bloomberg L.P.
президентът на Индонезия Джоко Уидодо. Снимка: Bloomberg L.P.

Индонезия може да наложи данък върху износа на никел тази година, заяви президентът на най-силната икономика в Югоизточна Азия Джоко Уидодо, тъй като страната се стреми да изгради цялостна верига на стойност на своя територия – от суровини и тяхната обработка до компоненти и електромобили, съобщава Bloomberg.

Джокови, както е известен държавният глава, потвърди, че най-големият производител на метали за електромобилни батерии в света обмисля въвеждането на данък върху износа. С това се потвърждават предишните слухове, че страната проучва налагането на прогресивен данък върху доставките на фероникел.

Епичното пренасочване на света към електромобили предизвика скок в търсенето на метали за батерии, включително на никел, литий и кобалт. Въпреки че Индонезия се възползва от покачващите се цени на никела, използван и за производството на неръждаема стомана, Джокови иска страната да се придвижи нагоре по веригата на доставки за електромобили. В крайна сметка той планира да спре целия износ на суровини.

Индонезия се стреми да добави повече стойност на местно ниво, за да увеличи държавните приходи и да предостави повече възможности за работа, изтъква Джокови в интервю за Bloomberg.

В тези планове влизат още доставките на боксит, мед, калай, сурово палмово масло и други суровини, посочва държавният глава.

Индонезия е дом на почти една четвърт от световните запаси на никел, а металът е един от основните износни стоки заедно с въглищата и палмовото масло.

Рафинирането на никел може да създаде до 35 милиарда долара добавена стойност, изтъква Джокови. Налагането на данък върху износа обаче може да ограничи приходите от задгранични продажби в краткосрочен план и също така е вероятно да повиши световните цени, които са нараснали с около една трета от края на 2020 г.

Палмово масло и въглероден данък

Индонезия шокира световните пазари по-рано тази година, когато временно забрани доставките на палмово масло, за да овладее инфлацията. Този ход, който се случи в момент, когато, много страни по света се сблъскаха с растящите цени на продуктите за готвене, породи опасения от ускоряване на инфлацията при храните.

Впоследствие правителството на Индонезия промени своя курс, тъй като запасите се възстановиха, въвеждайки така нареченото задължение за вътрешния пазар, което изисква производителите да продават определени количества палмово масло на местно ниво. Това правило ще отпадне, ако пазарът покаже нужната стабилност, въпреки че националният интерес ще бъде с приоритет, изтъква Джокови.

Президентът също така потвърди в интервюто, че Индонезия ще наложи въглероден данък преди края на годината – мярка, която ще придвижи страната с крачка към целта и за въглероден неутралитет. Обявен за първи път през 2021 г., налогът беше отложен за тази година, тъй като правителството се опита да защити гражданите от въздействието на нарастващите цени на храните и горивата.

Индонезия ще стане първата развиваща се икономика в Азия, която ще въведе данък върху емисиите. Първоначално правителството обяви, че той ще възлиза на 30 хил. рупии (2,02 долара) на тон въглероден еквивалент за електроцентралите, работещи с въглища. Страната е най-големият износител на термични въглища, използвани при производството на електроенергия.

Страната си е поставила за цел да постигне въглероден неутралитет до 2060 г., но това ще изисква технология и финансиране, изтъква Джокови.

„Имаме потенциал относно възобновяемата енергия, но преминаването от въглища към възобновяема енергия не е лесно нещо, защото цените на въглищата все още са по-ниски“, добавя президентът на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още