IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската земя в САЩ остава незасегната от спада на имотния пазар

Цените са нараснали с 20% през третото тримесечие и отбелязват 11-о поредно тримесечие на покачване

11:24 | 22.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Закупуването на парцел земеделска земя в селски район на САЩ никога не е било толкова скъпо. Това се случва въпреки растящи лихви по ипотечните кредити в страната, пише Bloomberg.

Заради растящите цени на суровините фермерите са натрупали рекордни суми тази година, предизвиквайки надпревара за площи за засяване през 2023 г. По-голямото търсене се случва, след като хората поеха към провинцията по време на пандемията - като районите извън големите градове постигат по-бърз ръст от градските области, а инвеститорите се насочват към нивите, за да се предпазят от инфлацията.

Цените на земеделските земи в Средния запад, житницата на САЩ, са нараснали с 20% през третото тримесечие спрямо година по-рано, като не се вписаха в тенденцията за забавяне на жилищния пазар, сочат данни на Федералния резерв в Чикаго и Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е 11-о поредно тримесечие на ръстове, най-дългата серия от 2014 г. насам. Цената на земеделската земя в САЩ нарасна с 20% през третото тримесечие. Графика: Bloomberg LP Цената на земеделската земя в САЩ нарасна с 20% през третото тримесечие. Графика: Bloomberg LP

Фермерите в САЩ печелят повече, тъй като нашествието на Русия в Украйна задушава доставките от ключов производител на всичко – от царевица до пшеница и слънчогледово олио. По-високите цени повишават печалбите на фермерите до почти 161 млрд. долара тази година, което е ръст с 14 на сто спрямо 2021 г., сочат данни на американското министерство на земеделието.

По-голямото търсене на земеделска земя съвпада с породените от пандемията размествания на населението. Броят на хората, които живеят в райони извън големите градове е нараснал с 0,3% в 12-те месеца до юли 2021 г., като за първи път от средата на 90-те години на миналия век ръстът на селското население изпреварва този в градските области, показаха данни на земеделското министерство.

Земеделската земя става по-привлекателна, тъй като собствениците се стремят да постигнат печалба от прехода към чиста енергия. Търсенето на възобновяем дизел, произвеждан от растителни масла, но с идентични химични свойства като базираното на нефта гориво, се очаква да се утрои в идните пет години, сочат данни на BloombergNEF.

Фермерите имат и площ за слънчеви панели и вятърни турбини, като броят на фермите с фотоволтаични инсталации се е удвоил в петте години до 2017 г., сочат данни на земеделското министерство. Въпреки това земеделските земи с възобновяеми активи са съставлявали само 6,5% от общите площи, което е огромен неизползван потенциал.

Растящите лихви и възможната рецесия в САЩ догодина все пак може да нанесат удар на американския пазар на земеделски земи. Цените на първокласни парцели в Илинойс може да намалеят с между 2% и 5% догодина, смята Люк Уоръл, брокер на земеделски земи в град Джаксънвил в щата.

Матю Фицджералд, който отглежда органична царевица и соя със семейството си в окръг Маклауд, щата Минесота, казва, че най-голямото предизвикателство пред младите фермери е цената на земята. Той участват в програма на земеделското министерство, за да разшири семейната си ферма от 200 на 2500 акра и си партнира с платформата за инвестиции в земеделска земя AcreTrader, която купува земя, която след това управлява и инвестира в нея.

„При тези цени на земеделската земя е пълна загадка как да бъдем конкурентни и как да придобиваме земя. Фермерството в Средния Запад е като мафията – трябва да имаш или връзки, или много пари“, отбелязва 31-годишният Фицджералд.

В дългосрочен план растящото население на света в съчетание с климатичните промени превръщат обработваемата земя в Средния запад в неразделна част от световното производство на храни.

Интересът от външни инвеститори също расте. Земеделската земя е смятана за голямо убежище срещу инфлацията, защото суровините, които то произвежда, обикновено повишават стойността си, когато общите цени растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още