IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансграничните инвестиции в имоти в света са намалели с 52% през първото полугодие

В Европа спадът е с 68% заради оттеглянето на американските инвеститори от Стария континент

16:15 | 05.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Трансрегионалните капиталови потоци в света са възлезли на 30,5 млрд. долара през първото полугодие на 2023 г., което е спад с 52% спрямо същия период на миналата година и втори последователен половингодишен период, в който обемът се понижава с близо 50%, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Спадът на трасрегионалната активност се дължи предимно на намалелия капиталов поток от Северна Америка към Европа на фона на високите лихви, ограничени дългови пазари и икономическа несигурност. Европа е отчела спад на притока на средства с две трети на годишна база, което е забележително, тъй като регионът е най-големият получател на трансрегионални инвестиции в света.

„Инвеститорите в света вероятно ще останат предпазливи до края на тази година заради високите лихви и несигурност за икономиката. Въпреки това изглежда, че инфлацията в световен план е достигнала връхната си точка и централните банки са или в края, или се приближават до края на циклите си на повишаване на лихвите. Затова очакваме световният инвестиционен пазар да започне да се възстановява през първото полугодие на 2024 г.“, коментира Ричард Баркъм, глобален главен икономист на CBRE.

Трансрегионалните инвестиции в Северна Америка са нараснали с 5% на годишна база, след като сингапурски и японски инвеститори направиха две големи придобивки и са съставлявали половината от общите трансрегионални инвестиции в региона. Базираната в Сингапур компания GIC придоби тръста за инвестиции в недвижими имоти STORE Capital за 14 млрд. долара в партньорство с компанията Oak Street Real Estate Capital в Чикаго, а японски инвеститори осъществиха голямо придобиване в офис сектора в Ню Йорк.

Трансрегионалните капиталови потоци към Азиатско-Тихоокеанския регион са намалели с близо една трета на годишна база. Те са били разпределени поравно между индустриалните и логистични имоти, многофамилните жилища и офис активите. Но трансрегионалните инвестиции в офис активи са спаднали с две трети на годишна база. Япония е привлякла относително силен обем от средства от Северна Америка благодарение на благоприятния валутен курс, по-ниските разходи за финансиране и положителните очаквания за икономиката.

Индустриалните и логистични активи са били най-предпочитани от инвеститорите в света, като са съставлявали 37% от целия обем от трансрегионални инвестиции през първото полугодие, най-големия дял за периода в историята. Затегнатата динамика при търсенето и предлагането, особено в големи градове, са направили сектора особено привлекателен.

Търговските площи са съставлявали близо една пета от целия обем трансрегионални инвестиции на фона на силните фундаменти при потребителите и ограниченото ново предлагане. Трансрегионалните инвестиции в офис сектора са достигнали най-ниския си половингодишен обем от 2011 г. насам, а притокът на средства към сектора на многофалимните жилища е намалял значително на годишна база до малко под 4,8 млрд. долара, въпреки че делът му в общия обем е останал непроменен, отбелязва CBRE.

Данните от доклада на компанията показват още, че високите лихви, по-слабите фундаменти на имотния пазар и разминаването в ценовите очаквания на купувачи и продавачи са ограничили глобалните инвестиции.

Трансрегионалните капилатови потоци към Европа от САЩ са спаднали значително през първото полугодие на тази година, с което общият приток на трансрегионални капитали към Стария континент е намалял с 68% на годишна база.

CBRE очаква обемите от трансрегионални инвестиции да останат слаби до края на 2023 г. и да се възстановят през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още